La parròquia de Sant Miquel de Bell-lloc d’Urgell ha celebrat el 12 d’agost, i per primera vegada, la festa litúrgica del seu fill i beat Mn. Josep Nadal i Guiu, tot commemorant alhora el 78 aniversari del seu martiri.

Mn. Josep Nadal va morir màrtir el 12 d’agost de 1936 a Monsó (Osca), aleshores pertanyent al nostre bisbat de Lleida, d’on era vicari juntament amb Mn. José Jordan; per això se’ls coneix com els ‘Curetas de Monzón’. Tots dos van ser beatificats el passat 13 d’octubre de 2013 a Tarragona, juntament amb altres 522 màrtirs del segle XX.

El rector de Bell-lloc, Mn. Jaume Melcior, presidí l’eucaristia a la qual assistiren el germà del beat, Francesc Nadal, acompanyat de la seva esposa, diversos familiars i un bon grup de fidels, que volgueren sumar-se a la festa d’aquest fill de Bell-lloc i ja beat.

En la seva homilia, Mn. Melcior es referí al beat Josep Nadal com un exemple en el seguiment de lliurament a Déu i als germans fins al besament de la seva sang: “Un màrtir de Crist, que es lliurà totalment a Crist en el seu ministeri sacerdotal, amb fidelitat i valentia, fins a donar la vida i que avui honora l’església i el seu poble Bell-lloc”, asseverà.

El rector digué que, també en els nostres temps, hi ha cristians màrtirs com el beat Josep Nadal, per la seva fe en Jesús: “Són les màrtirs del segle XXI, com els cristians d’Irak, de Síria i altres països, que arreu del món donen testimoni de l’Evangeli i per fer-ho són perseguits, expulsats de la seva terra i fins i tot assassinats”.

La celebració, que prosseguí amb aquest especial record i pregària pels actuals màrtirs d’arreu del món, va cloure amb el cant del Virolai a la Patrona de Catalunya i la veneració de les relíquies del beat que, des de la seva beatificació, l’església de Bell-lloc guarda en una arqueta i que conté els ossos d’una mà de Mn. Nadal, amb el maniple del dia de la seva ordenació sacerdotal. L’arqueta s’ha col·locat en un lateral de l’església als peus d’una fotografia del beat, a l’espera que s’adeqüi definitivament aquest espai de veneració i d’homenatge al màrtir bell-lloquí.

Amb ocasió d’aquesta primera festa litúrgica de Mn. Josep Nadal, la família del beat va distribuir entre els fidels una estampa recentment editada, amb la seva fotografia de sacerdot i l’oració litúrgica, a més a més d’una breu biografia del màrtir.

Inauguració del nou paviment del presbiteri

La celebració fou alhora ocasió d’inaugurar les recents reformes del presbiteri de l’església de Bell-lloc, on s’ha renovat amb marbre el terra del presbiteri.

El rector Melcior va agrair la col·laboració generosa dels fidels i del poble en aquesta obra tan necessària, i en les altres que s’han anat realitzant per millorar el temple; alhora, que s’anà acomiadant de la que ha estat fins aquest estiu i durant tres anys la seva parròquia, havent estat nomenat pel bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, per a altres responsabilitats ministerials, com a vicari de la parròquia de Sant Llorenç, de Lleida, i rector de les parròquies de Santa Maria de Gràcia, de la Granadella; Sant Antoni, de Bellaguarda, i Sant Josep, de Bovera: “M’he sentit molt a gust amb vosaltres i he viscut i celebrat amb goig la beatificació del vostre fill Mn. Josep Nadal. Haver pogut viure aquest esdeveniment eclesial, tant vinculat a aquest poble i parròquia de Bell-lloc, ha estat un do de Déu, del qual he de donar gràcies. Que el nostre beat intercedeixi sempre pel seu poble i per tots nosaltres”.

Més fotos de la festa litúrgica, en aquest enllaç.