El dimarts, dia 1 de setembre, ha començat amb la presentació del Congrés per part del president de l’Associació Bíblica de Catalunya (ABCat), Mn. Joan Magí, que ha fet de mestre de cerimònies tot presentant els respectius companys de les associacions bíbliques espanyola i portuguesa, Santiago Guijarro i Armindo Vaz, respectivament.

Tots tres han destacat la vàlua d’aquest tipus d’iniciatives de contacte entre associacions bíbliques que, si bé són pròximes en l’espai, sovint resten desconnectades. Armindo Vaz ha arribat a parlar de «trobada històrica», tot posant de manifest la importància i el goig d’aquest congrés celebrat al bell mig de la Tàrraco imperial.

La primera ponència ha anat a càrrec del professor David G. Horrell (Universitat d’Exeter, Regne Unit), intitulada «Fear, Hope, and Doing Good: Wives as a Paradigm of Mission in 1Peter» («Por, esperança i bones accions: les esposes com a paradigma de la missió en la Primera carta de Pere»). El professor Horrell ha dividit la seva intervenció en tres parts i una conclusió, tot introduint el nombrós auditori de la sala Santa Tecla a les relacions existents sobre els matrimonis mixtos i la missió cristiana dels orígens mitjançant referències a la literatura paulina i a la Primera carta de Pere. Ràpidament s’ha centrat en la instrucció dirigida a les esposes que l’autor de la 1Pe fa en 1Pe 3,1-6. Seguidament ha plantejat la seva hipòtesi de treball, això és, les esposes com a paradigma de testimoni i missió, tot centrant-se en la perícope anterior i en 1Pe 3,13-17, destacant la «situació de vulnerabilitat i patiment potencial» de les dones i, per tant, l’interès que té en aquest context un model de conducta que segueixi el camí cristià de la vida, és a dir, en viure com ho féu Jesús, el Crist, veritable guia que il·lumina la vida en Déu.

A mode de guisa a la seva ponència, el professor Horrell ha recapitulat allò que acabava de presentar amb riquesa d’exemples fent-ne una síntesi conclusiva. Ha remarcat la importància que per a l’autor de la Primera carta de Pere tenia seguir el model de vida fressat per Jesús de Natzaret, que és l’enllaç de debò amb el Pare, tot fent notar les tensions que aital comportament podia suscitar en un ambient (el de les primeres comunitats cristianes urbanes de l’Imperi romà) marcadament politeista. D’aquí sorgeixen, doncs, les exhortacions de 1Pe a no témer les afliccions que potencialment poguessin provenir dels ambients pagans i, alhora, a què els oients/lectors de la carta es mantinguessin ferms en la seva fe.

D’acord amb aquestes conclusions, el Dr. Horrell ha finit tot afirmant que justament aquesta crida a la resistència i a la fe en Déu és una «característica distintiva de la dinàmica de la primera missió cristiana, de l’experiència cristiana en un món hostil». Immediatament s’ha iniciat un intens debat entre el conferenciant i alguns dels assistents.

Seminaris

Després d’una pausa per a recuperar forces tot prenent un refrigeri al privilegiat claustre de Sant Pau, els assistents han pogut escollir entre els tres seminaris que s’impartien simultàniament: un sobre Antic Testament, un sobre Nou Testament i un darrer sobre Bíblia i Pastoral. Idealment, cadascun d’aquests seminaris incloïa tres comunicacions breus, si bé hi ha hagut alteracions a l’ordre previst a causa de problemes de darrera hora d’alguns ponents.

Així les coses, en el seminari d’Antic Testament hi han intervingut (en aquest ordre) Armindo Vaz (Associació Bíblica Portuguesa, ABP): «Génesis 2–3: creación divina sin pecado humano»; Jaume Angelats (ABCat): «Caín i Abel: paraula o violència? Elements per a una lectura de Gn 4,1-16 des d’una perspectiva psicoanalítica» (comunicació llegida pel company de l’ABCat Jaume Balateu, atès la impossibilitat d’assistir al congrés del prof. Angelats); i Miguel Pérez Fernández (Associació Bíblica Espanyola, ABE): «Traducciones arameas de la Biblia: desde lo oral a lo literario».

En el seminari de Nou Testament s’hi han presentat les següents comunicacions: João Alberto Correia (ABP): «Os discípulos de Emaús e a identidade cristã em chave de hospitalidade»; i Xavier Alegre (ABCat): «El nou paradigma en la interpretació de Pau. Una anàlisi crítica». El tercer ponent programat, Gonzalo Aranda (ABE) no ha pogut assistir per motius de salut.

Finalment, el seminari sobre Bíblia i Pastoral ha emmarcat les següents comunicacions: María Celia Ropero Serrano (ABE): «Un tejido funerario de lino con inscripción latina del Museo Bíblico y Oriental de León»; Joan Ferrer i Costa (ABCat): «¿Cómo se ha plasmado la Biblia en imágenes artísticas?»; i la comunicació preparada per Joaquim Lopes Morgado (ABP): «Sesenta años de actividad de la Difusora Bíblica (católica, fundada por un capuchino castellano)». 

El matí ha clos amb un dinar de germanor de gairebé tots els assistents i una visita a la catedral guiada pel nostre guia particular, el Dr. Andreu Muñoz.

La tarda s’ha reservat per dur a terme activitats vinculades a les respectives associacions, com una assemblea de l’ABE, una reunió de junta de l’ABCat, una reunió dels membres de l’ABP i una sessió informativa sobre presentacions de llibres de membres de cadascuna de les associacions bíbliques.

Joaquim Malé, Associació Bíblica de Catalunya