El pueblo de Llardecans ha vivido la fiesta de la Patrona de la Mare de Déu de Loreto, presidida este año por el obispo de Solsona Xavier Novell.

A las 12 del mediodía, con la capilla-santuario de la Patrona llen de vecinos del pueblo, debotos de la Mare de Déu de Loreto y mucha gente venida de pueblos cercanos, se ha iniciado la solemne Eucaristia concelebrada por una decena de preveres, antiguos rectores e hijos del pueblo.

El bisbe Novell ha dedicat l’Homilia a aquesta advocació  mariana i al seu santuari a Itàlia, recordant com el mateix Papa Benet a les portes de l’Any de la fe i en vigílies de celebrar-se el Sínode dels bisbes a Roma, ha volgut peregrinar a Loreto per confiar-li aquests esdeveniments eclesials a la Mare de Déu i ha recordat les paraules del Papa quan Digué: “A la casa de Maria Déu va venir a habitar-la, com casa de Déu i del Homes”. Mons. Novell s’ha referit a l’actual situació que viu la nostra societat, amb manca d’horitzons i canvis polítics, socials i culturals: “Vivim a la intempèrie, amb preocupació pel nostre futur. És un temps aquest d’intempèrie i d’incertesa, però Déu ha vingut a estar amb nosaltres, a protegir-nos i vol que nosaltres esdevinguem un Loreto, un lloc habitat per Ell”. En aquest sentit el bisbe Novell s’ha referit al fet de com Loreto, el santuari, va ser construït no en un turó alt si no al peu del camí: “...com aquí a Llardecans. Déu se situa al bell mig del camí, en la nostra vida concreta”. El bisbe de Solsona ha conclòs la seva homilia amb aquestes paraules “Jesús per Maria ve en el caminar de la nostra vida. En aquest any de la fe, la Mare de Déu de Loreto ens convida a atansar-nos a Déu”.

En el moment de l’Ofertori, el poble de Llardecans ha fet ofrena dels fruits del treball i de la terra: l’oli novell, la cooperativa; ametlles i olives; pastissos típics de Llardecans com els calaixets; flors i el ciri de l’Any de la Fe, dut a l’altar pels infants de primera comunió.

La celebració ha conclòs, com no podia ser d’un altra manera en un santuari marià coma aquest, amb el cant dels Goigs en lloança a la Mare de Déu de Loreto, mentre el bisbe Novell acompanyat dels concelebrants han pujat fins al cambril de la Patrona  per venerar la seva imatge.