Coincidint amb la seva jubilació el tipògraf Dionís Gutiérrez i Rosich ha imprès els Goigs a la Mare de Déu de l’Acadèmia, que han vist la llum el 13 de juny, festa del Cor Immaculat de Maria.

Aquesta reedició ha estat possible gràcies al suport de la Diputació-IEI a través de la seva impremta on Dionís ha treballat gairebé cinquanta anys.

Els goigs són composicions poètiques de caràcter popular que es canten a la Mare de Déu, al Crist o als sants. Van sorgir al segle XVI. Des de fa uns cinquanta anys el Dionís es dedica a reimprimir-los per a recuperar-los i cantar-los en les festes patronals.

La lletra dels Goigs la Verge Blanca de l’Acadèmia va ser escrita per Antoni Fortuny i Feliu, i premiada per l'Acadèmia Mariana amb el patrocini de l'Institut d'Estudis Ilerdencs al Certamen dedicat en el cinquantenari de la seva proclamació com a Patrona de la ciutat de Lleida. La música és de Jordi Miguel i Benavent, prev. Es van editar per primera vegada 8 de desembre de 1997, festivitat de la Immaculada Concepció.

Per a realitzar la seva feina el Dionís ha fet servir unes màquines tipogràfiques específiques i altres instruments especialitzats. La compaginació l’ha fet amb lletres de plom, els tipus mòbils que es fan servir des que Guttemberg inventà la impremta a mitjans del segle XV. En aquest cas hemprat lletres de la impremta de Montserrat -les mateixes amb les què als anys seixanta s’imprimí la Bíblia al català- que el monestir ha donat a la impremta de la Diputació aquest mes de juny. Les sanefes d’arabescs són del gran dissenyador avantguardista lleidatà Enric Crous i Vidal (1908-1997). El delineant Bep Pubill ha fet el dibuix de la Verge Blanca. I Joan Bellmunt és l’autor del text que explica la història de la devoció i de la imatge a la Verge Blanca de l’Acadèmia.

Més informació en aquest enllaç.