El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Quintana Sanglada, Mn. Gregori

Màrtir
Prevere

Fora del temps d’estudiant es pot ben dir que Mn. Quintana passà tota la seva vida a la muntanya. Havia nascut a Vilaller el 1867 i era sacerdot des de 1895. Després del seu pas per Orrit, aviat el trobem com a rector del petit poble de Cóll, a la Vall de Boí.

En aquell lloc, aleshores tan apartat per la manca de comunicacions, quan es va declarar la guerra, de moment va ser respectat fins que, adonant-se del canvi produït en algunes persones, segons les informacions que li anaven arribant, decidí desaparèixer.

Cercant un bon aixopluc, es pensà que estaria bé a casa dels seus pares a Vilaller. Però tot s’arriba a saber: D’allí el tragué el Comitè del lloc per dur-lo al Pont de Suert i, els de Pont el lliuraren a mans d’uns milicians procedents de Tremp. En el trajecte entraren a una fonda i allí es trobà amb Mn. Lafont que, adonant-se de les intencions dels seus captors, es confessaren mútuament i el 16 d’agost de 1936, prop de Tremp, foren assassinats, mentre els dos preveres donaven visques a Crist Rei.