La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments de la Santa Seu ha confirmat al beat Francesc de Paula Castelló i Aleu com a patró dels químics professionals de Brasil. La decisió ha estat adoptada arran de la petició que l'arquebisbe d'Apareguda i president de la Conferència Nacional de Bisbes de Brasil, el cardenal Raymundo Damasceno Assís, va tramitar al juliol de 2013 amb motiu de la visita del papa Francisco a Rio de Janeiro quan va assistir a la Jornada Mundial de la Joventut.

Transcorregut una mica més d'un any, el papa Francisco ha acceptat la sol·licitud que en el seu moment van realitzar els químics brasilers de tenir al beat lleidatà com a patró, doncs la figura i obra de Francesc Castelló és molt benvolguda fora del nostre país. Aquesta notícia ha anat a coincidir amb el 75 aniversari de la mort del beat lleidatà, que va sofrir el martiri la nit del 28 al 29 de setembre en el Cementiri de Lleida.

Els químics brasilers s'han fixat en Francesc Castelló, que també va accedir a aquesta professió després de cursar estudis en l'Institut Químic de Sarrià i obtenir amb posterioritat la convalidació a la Universitat d'Oviedo, on va establir gran amistat amb qui seria el seu director espiritual, el pare Galán, a qui va dirigir una de les tres cartes que va poder escriure moments abans de ser afusellat. Les altres dues les va escriure per a les seves germanes i la seva núvia. La carta al pare Galán era, segons Francesc Castelló, el lliurament del seu "pobre testament intel·lectual", que era un projecte de "compressor d'amoníac."

Castelló Aleu va exercir la seva professió a la fàbrica de productes químics Cros.

Mn. Gerard Soler, vicepostulador de la Causa de Canonització del beat Francesc Castelló, ha explicat que el fet que els químics brasilers hagin volgut tenir al beat lleidatà com a patró és una mostra de com és volgut i estimat fora d'Espanya, ja que “la fama de la seva santedat s'estén arreu del món”. Un fet d'això és la petició de relíquies del beat Francesc Castelló, que arriben des de Filipines, Argentina, Mèxic o Itàlia.

“Aquesta és una notícia molt positiva para la causa pro canonització i contribueix a estendre la seva santedat”, diu Mn. Gerard, el qual reconeixia que no es podia satisfer en part la demanda, per manca de ‘relíquies ossibus’, doncs les seves restes van ser dipositades en una fossa comuna i enterrades en calç viva, al costat dels d'altres màrtirs de la repressió per la Guerra Civil. No obstant això, sí que s'havia aconseguit obtenir alguna relíquia de la roba del beat. Precísamente un d’aquests retalls ha servit de base per argumentar la petició de canonització, que s'instrueix al Vaticà.

Adjuntem els documents sobre la tramitació i atorgament del nomenament com a patró: L'acord de la Conferencia Nacional dels bisbes del Brasil aprovant la sol·licitud a la Congregació del Culte Diví; la carta oficial al prefecte Mons. Cañizares on es demanava que el beat Castelló fos nomenat patró dels químics brasilers; el Decret de la Congregació aprovant aquesta petició, i la carta que des de la Congregació del Culte Diví es va enviar a la Conferencia Nacional dels Bisbes comunicant-los-hi l'acord.