El 2 de gener de 2017 la Comunitat Marista celebrarà els 200 anys de l'inici dels germans maristes. A Lleida la Comunitat Marista ho celebrarà amb l'Albada Marista, un acte convocat en els cinc continents. Serà a les vuit del matí, quan surt el Sol, davant la Porta dels Fillols de la Seu Vella.

El 2 de gener de 1817, un jove sacerdot, Marcel·lí Champagnat, va obrir les portes d'una antiga casa de la Valla, a França, per educar els infants i joves, especialment els més desatesos. La història dels maristes al Bisbat de Lleida s'escriu des de fa 122 anys.

A més a més de l'escola i les tres obres socials actuals, moltes entitats esportives, culturals, catequètiques i de lleure, porten el color marista. Per festejar el bicentenari, la Comissió del Bicentenari Marista a Lleida fa una crida a amics, antics alumnes i persones que es sentin en sintonia amb els maristes, a pujar a la Seu Vella el matí del 2 de gener. Serà l'Albada marista, un acte convocat en els cinc continents. Serà a les 8 del matí, quan surt el sol, davant la Porta dels Fillols.

D'altra banda, el 8 de maig de 2017, a les Avellanes, tindrà lloc l'Aplec del Bicentenari. Albada i Aplec seran dos moments per visualitzar que a redós del Segre, com aquell dia vora el riu Gier, hi ha bons ciutadans i bons cristians, persones senzilles i compromeses com la Bona Mare.

El bicentenari és una ocasió esplèndida per celebrar que aquest somni s'ha eixamplat arreu del món. Hi ha maristes en una vuitantena de països, treballant en tot tipus d'obres educatives, formals i no formals, a les perifèries geogràfiques i existencials, en barris de grans ciutats i poblets rurals, dins de les llars d'infants i també a les universitats, enmig de cultures orientals, musulmanes, o fins i tot a Alep, dins de Síria.

Dos-cents anys permeten donar gràcies a Déu. Gràcies per haver suscitat una família religiosa amb rostre marià que es dedica a fer conèixer Jesús i fer-lo estimar entre els infants. Gràcies per les persones que han cregut en el projecte i s'hi han dedicat en cos i ànima, 38.000 germans, i milers de laics i laiques, un signe dels temps actuals que llegim com una benedicció. Gràcies perquè moltes generacions hi han trobat, durant la infància, uns valors que els han configurat la seva vida.

També és un moment per demanar perdó per les coses que no s'han fet bé, quan no hem escoltat prou l'Esperit. I a partir d'aquí recomençar, amb més força i coherència que mai, fidels a la intuïció inicial. En uns temps que la xarxa i la innovació ens fiten el camí, hem de saber valorar més que mai l'herència de Marcel•lí: per educar, cal estimar a cada infant, tal com és.

Aquell somni que va aplegar els primers germans a la casa de la Valla, ara fa just 200 anys, és ben viu.