Unes cinquanta persones van assistir el passat 27 de febrer a la tertúlia organitzada pel Moviment de Professionals Catòlics de Lleida amb el títol 'Què fer en un temps d'incertesa?' amb la participació de la psicòloga Marta Trepat.

Trepat va començar la seva intervenció recordant que "la tercera part de la humanitat viu en la pobresa". I en aquest sentit "si ens definim com a creients les realitats que ens envolten ens fan mal". "És una realitat incomoda, perquè no hi pots fer gran cosa", va dir. Trepat va destacar que "surt molt car psicològicament guardar les coses [els sentiments] en un calaix perquè has de fer un esforç perquè estigui tancat".

A continuació Trepat va fer una reflexió sobre l'ansietat. "L'ansietat és quan l'aparell psíquic ens diu alguna cosa". Però la psicòloga va destacar que "el dolor psíquic no és necessàriament negatiu". "La solució fàcil és l'activisme i la societat en què vivim avui ens ho facilita, però a la llarga perdem el contacte amb el nostre interior", va afegir. En aquest sentit va destacar que "en el nostre interior tenim la font de la vida, li podem dir com vulguem, però hem de fer silenci per trobar-la". Va afegir que moltes vegades "demanem a Déu que ens digui on vol que anem però li demanem que ho digui clarament". I en aquest sentit va dir que "sempre ens ho diu, però no sempre trobem allò que Déu ens està cridant". 

Marta Trepat va destacar que "la por i l'ansietat són inevitables". De fet segons la psicòloga "cal tindre la valentia de sentir sentiments desagradables sense defugir-los". Trepat ho va definir com "la fortalesa de suportar el dolor". I per combatre aquest sentiment la seva recepta va ser "el silenci". "Donar-te silenci per deixar parlar la presència de Déu", va dir. També va afegir que "les crisis són una ocasió" i va apostar per "no perdre la por a dir allò que pensem".

Ja en el moment de la tertúlia, Trepat va ser interpel·lada sobre si la incertesa compartida és menys incertesa. La psicòloga va recordar que "abans les veritats eren més inamovibles".

Un dels participants a la tertúlia va constatar que "el món va a millor" i en aquest sentit Trepat va destacar que "ara veus les pasteres com arribaren a la costa i els camps de refugiats en directe". Un altre dels assistents va recordar les paraules del Sant Pare en un recent missatge on reclamava per lluitar contra la por "treballar la memòria, treballar l'esperança, treballar la valentia i treballar la paciència".

La tertúlia, celebrada a la Cafeteria 1800, va ser la segona d'un cicle organitzat pel Moviment de Professionals Catòlics de Lleida que tindrà encara dues trobades més durant aquest curs.