A poques hores de la celebració del Nadal, la Sala d’Actes de la residència d’Ancians Santa Teresa Jornet d’Aitona plena de gom a gom i moments abans de l’actuació nadalenca del grup folklòric de la Casa d’Andalusia de Lleida;

va acollir un senzill acte de presentació del nou títol de la col·lecció Sants i Santes que publica CPL Editorial de Barcelona amb el títol “Teresa Jornet, amb els ancians desemparats”, i del qual n’és el seu autor el periodista i historiador lleidatà Jordi Curcó.

És tracta d’un llibre de butxaca, de petit format (tants sols 25 pàgines), que ha estat publicat en català i castellà, esgotada  aquesta en la seva primera edició. Distribuït en vuit capítols, l’autor, amb un llenguatge planer, ens ofereix una biografia senzilla i entenedora d’aquest santa lleidatana filla d’Aitona, on nasqué el 9 de gener de 1843.

En la seva intervenció, l’autor digué que el lector descobrirà en la biografia a una aitonenca ferma i emprenedora : “...que en la segona meitat del segle XIX, el 27 de gener de 1873, per servei a Déu i als ancians, es va atrevir a fundar la congregació de Germanetes dels Ancians Desemparats”.  Curcó va destacar el fet que en l’actualitat, 144 anys després,  la congregació  està present a 19 països, amb 214 cases i 2.022 germanetes que atenen 22.319 ancians.  Una d’elles la d’Aitona,  la primera en obrir portes a Catalunya, fundada per la santa el 12 d’agost de 1891, en la que havia estat la casa dels seu avis materns i que el proper 9 de gener, restaurada i rehabilitada, obrirà les seves portes en la commemoració del 175 aniversari del seu naixement.

Jordi Curcó destacà així la coincidència de la publicació de la nova  biografia amb aquest aniversari:  “Desitjaria que el llibre fos la meva petita contribució a l’efemèride i una bona eina de difusió d’una vida i una obra exemplars, de la que ha estat considerada com la Santa catalana més universal i de la qual els lleidatans i molt especialment els aitonecs, ens tindríem que sentir molt orgullosos. Però potser l’hauríem de conèixer més, per estimar-la encara més del que ja l’estimem”, digué l’autor.

L’acte va cloure amb el lliurament per part de l’autor i de la superiora de la residència Sor Montserrat Brescó, d’alguns exemplars de la biografia que van rebre, entre altres, el rector d’Aitona Mn. Francisco Ribas; les germanetes de la Casa, una anciana en representació de tots els ancians residents, així com els familiars de la mateix Santa.