En el marc dels actes organitzats amb motiu de la festa dels Fanalets de Sant Jaume, la capella del Peu del Romeu va acollir la tarda del 21 de juliol, un acte simbòlic i alhora commemoratiu del 800 aniversari del pas de Sant Francesc d’Assís per Lleida.

La celebració, senzilla però ple de simbolisme, fou organitzat conjuntament per la comunitat de frarets de Lleida i els terciaris franciscans. S’inicià aquest amb una breu introducció històrica que feu el vicepresident de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, recordant com Sant Francesc d’Assís, que és alhora el Patró dels Pessebristes, l’any 1214 emprengué camí a peu cap al Marroc, i un cop a Espanya emmalaltí i es va veure obligat a interrompre el seu viatge.

A casa nostra tenim constància del seu pas per Girona, Santes Creus, Cervera, Sant Joan d’Espí, Sant Celoni i Vic. A Lleida es recorda el pas de Sant Francesc a partir d’un miracle que feu amb un jove malalt anomenat Joan, reproduït en un magnífic mural pel pintor Giotto, en la basílica de Sant Francesc a Assís. És tradició que en aquest pelegrinatge de Sant Francesc per les nostres terres, arribà fins i tot a Santiago de Compostel·la, per venerar el sepulcre de l’apòstol.

Tot seguit, l’acte continuà amb l’entrada de la relíquia de Sant Francesc que custodien els pares franciscans de Lleida en el seu santuari de Sant Antoni de Pàdua, que duia fra Genís, dipositant-la damunt l’altar.

També hi fou present un altre símbol franciscà, com és la Creu de Sant Damià. El franciscà P. Joaquim Recasens llegí el text del Miracle de Lleida i es proclamà la Paraula de Déu.

Com no podia ser d’una altra manera, es va cloure amb la pregària de la Pau de Sant Francesc i mentre es cantaven els Goigs de Sant Jaume dels fanalets, es donà a venerar la seva relíquia.

Els franciscans de Lleida tenen previst commemorar aquest 800 aniversari del pas de Sant Francesc per Lleida el proper 3 d’octubre, amb motiu de la seva festa.

Podeu veure més fotos aquí.