Un total de 98 participants en els programes d'inserció laboral de la Fundació Jaume Rubió i Rubió van trobar feina l'any passat. La Fundació Jaume Rubió i Rubió (FJRR), des del programa d'Acollida Laboral, i a partir del desenvolupament d'itineraris personalitzats per a la inserció, persegueix l'objectiu de millorar el nivell d'ocupabilitat i augmentar les possibilitats d'inserció laboral i manteniment d'un lloc de treball.

Per la seva banda, Troballes, l'empresa d'inserció de FJRR va incorporar l'any passat a 11 persones en alguna de les seves tres línies d'activitat: 'Moda Re'- (tèxtil), Troballes Llar (neteja) i Missatgeria amb Cor (creada a principis de 2018).

La FJRR ha atès 485 persones i prop de la meitat ja s'atenien l'any anterior, el que evidencia certa cronificació, així com que la lenta recuperació del mercat de treball encara no reverteix en una generació d'ocupació estable i de qualitat.

Pel que fa al perfil d'aquestes persones ateses, l'entitat detecta que aquest es caracteritza per ser el d'una dona, d'origen immigrant i major de 35, amb especial incidència d'aquelles persones que superen la franja d'edat de 45 anys. Aquest és el rostre dels que sofreixen més intensament la precarietat laboral.

Aquest any, l'entitat ha apostat per desenvolupar una acció formativa pròpia en el sector tèxtil amb el curs 'Fils per a la Inserció'. Es tracta d'un curs ocupacional, amb la col·laboració de Troballes, en el que hi han participat 9 persones i del que ja s'està duent a terme la segona edició i està prevista una tercera al setembre.

En l'àmbit de la prospecció laboral s'han fet 72 nous contactes amb empreses del territori, especialment agrícola, el que ha permès a l'entitat gestionar un total de 57 ofertes laborals.

En relació a l'empresa d'inserció, Troballes, dintre del seu programa 'Moda Re- ', va recollir l'any passat 548.580 quilos de roba, una xifra lleugerament inferior a l'any anterior (555.573 quilos). La major part d'aquesta roba va ser recollida en els 121 contenidors que té l'entitat a la diòcesi. Precisament, als mesos vinents es renovaran un part d'aquests contenidors dins del projecte de 'Moda Re-'. Es tracta d'un projecte de reciclat tèxtil amb criteris ètics que compta a tot l'Estat amb 3.800 punts de recollida de roba usada, tres plantes de gestió integral amb tecnologia de darrera generació a València, Barcelona i Bilbao, així com 80 punts de venda. A la iniciativa ja participen un total de 28 Càritas diocesanes.

A la vegada, la Botiga Social de Càritas va repartir 7.656 peces de roba a 512 famílies. Cal recordar que Troballes té cinc botigues a la Diòcesi de Lleida, quatre a Lleida i una a Alcarràs.