La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida i com ja es costum en aquets darrers anys, ha editat 5.000 punts de llibre per tal de distribuir-los entre els fidels que acudeixin aquest divendres, dia de la seva festa, a la Catedral de Lleida per tal de visitar “la Moreneta” en la seva capella i pujar al cambril on es venera la seva imatge.

El punt de llibre reprodueix una bonica i impressionant fotografia de la talla de la Verge de Montserrat, que l’escultor Josep Mª Camp i Arnau va executar l’any 1946 i venerada en la capella de la Confraria a la Catedral Nova, des de la seva entronització l’any 1955. A l’anvers, es recull una bonica pregària montserratina, amb tots els títols que el Virolai de Mn. Cinto Verdaguer, aplica a la Mare de Déu de Montserrat amb imatges de la poesia bíblica.

La Catedral de Lleida acollirà aquest divendres els actes centrals de la festa de la Patrona de Catalunya. Ho farà a partir de les 9 del matí a l’altar de la Mare de Déu de Montserrat, quan se celebri la primera Missa de la diada presidida pel consiliari Mn. Xavier Batiste i aplicada pels confrares difunts. En aquesta celebració es beneiran les branques de boix, que tradicionalment es distribueixen entre els fidels que pugin al cambril de la Verge de Montserrat durant la jornada.

Els altres actes previstos són el res de l’Àngelus a les 12 del migdia, la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat a les 7 de la tarda i la cloenda a 2/4 de 8 de la tarda, amb la concelebració Eucarística presidida pel bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls.

El president de la Confraria Josep Estruch ha manifestat la satisfacció de la Confraria per l’èxit de participació de fidels al Triduo en honor de La Moreneta, celebrat el primer dia a la parròquia de Sant Ignasi de Lleida i el segon a la d’Aitona, amb motiu del 175 aniversari del naixement de Santa Teresa Jornet, fundadora de la Congregació de Germanetes dels Ancians Desemparats: “Confiem que com tots els anys siguin molts els lleidatans (l’any passat van acudir uns 5.000), que s’apropin a la Catedral per tal de venerar la Patrona de Catalunya ofrenant-li flors i ciris, en una de les festes marianes de més arrelament a la ciutat de Lleida.”.

Celebració a Aitona

Una bona representació de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, encapçalada pel seu president Josep Estruch, va traslladar-se la tarda del dimecres 25 d’abril a la parròquia de Sant Antolí d’Aitona, per tal de celebrar-hi el segon dia del Triduo de preparació a la festa de la Patrona de Catalunya.

Ho feu amb ocasió del 175 aniversari del naixement en aquest poble del Baix Segre de Santa Teresa Jornet, fundadora de la congregació de Germanetes dels Ancians Desemparats. Per tot, plegat i abans d’anar a la celebració de l’Eucaristia, el confrares de la Moreneta visitaren l’actual residència de les germanetes, on foren rebuts per la superiora de la comunitat, Montserrat Brescó. Tot seguit, la mateixa germana Montserrat acompanyà els confrares a la renovada i recuperada Casa Natal de la Santa, on visitaren i admiraren totes les dependències i molt especialment l’habitació on va néixer Teresa Jornet, el 9 de gener de 1843. Seguidament anaren a visitar la primera casa asil fundada per la mateixa santa el 1891, recentment restaurada i recuperada.

A les 8 de la tarda tingué lloc la celebració de l’Eucaristia del Triduo, presidida pel rector d’Aitona Mn. Francisco José Ribas i concelebrada pel consiliari de la confraria Mn. Xavier Batiste, solemnitzada per la Coral Etrosca d’Aitona. A la celebració assistí un bon nombre de fidels i gairebé tota la comunitat de germanetes dels Ancians Desemparats i religioses carmelites Missioneres, fundades pel beat i oncle de la santa, Francesc Palau. La imatge de la Moreneta que es venera en l’església d’Aitona fou col·locada a l’altar major, rebent al finalitzar la veneració dels fidels mentre es cantava el popular i tradicional Rosa d’Abril, l’himne montserratí per excel·lència.

El president de la confraria Josep Estruch, que agraí al poble d’Aitona la seva acollida, lliurà a la parròquia com a record de la jornada un exemplar del llibre de la història de la Confraria, del qual n’és autor ell mateix i una fotografia original de la cerimònia de beatificació de la Santa presidida pel Papa Pius XII,  celebrada a la basílica de Sant Pere del Vaticà el 27 d’abril de 1958, fa 60 anys.

Record al Pare Joan Suñol a la parròquia de Sant Ignasi

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida va obrir el passat dimarts 24 d’abril a les 8 de la tarda, el Tridu de preparació a la festa de la Mare de Déu de Montserrat a la parròquia de Sant Ignasi, dels jesuïtes de Lleida. Ho feu amb ocasió del 40 aniversari de la parròquia i en record del P. Joan Sunyol: “que fou un gran Montserratí”, en paraules de l’actual rector, el jesuïta i lleidatà  P. Roger Torres.

L’acte central fou l’Eucaristia concelebrada i presidida pel rector Roser Torres. el qual en la seva homilia es referí a les E de la Mare de Déu:  Maria de l’Escola, la Mestra de l’escola de Jesús i Maria com Escola Espiritual i de vida. Maria com a Mare de l’Església: “On podem seguir al seu Fill Jesús Ressuscitat”.

Abans de finalitzar la celebració, el president de la Confraria Josep Estruch feu una breu parlament, on significà el motiu pel qual la Confraria havia triat Sant Ignasi per celebrar-hi el primer dia del Tridu en honor de la Patrona de Catalunya, imatge que excepcionalment ocupà un lloc destacat en el presbiteri i que pel seu interès reproduïm tot seguit:

“Germanes i germans:

Un any més ens trobem a punt de celebrar la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.

Com a complement a la festa del 27 d’abril, és costum celebrar cada any, un Tridu en honor a la Verge de Montserrat, moment en que volem mostrar la nostra devoció a la Moreneta. Aquest any s’ha decidit fer el primer dia del Tridu a la Parròquia de Sant Ignasi, en ocasió del 40 aniversari i també, per mantenir el record de l’estimat pare Joan Suñol que va estar sempre compromès en la promoció de la justícia i la dignitat de tota persona. Va ser en aquesta parròquia de Sant Ignasi, on va liderar i animar una comunitat parroquial molt activa i implicada, i a la vegada va impulsar l’entitat social Arrels Sant Ignasi. Personalment, jo era un dels seus seguidors a Facebook, on no em perdia cap de les seves reflexions, plenes d’esperança.

Però ara també voldria recordar al pare Marc Vilarasau, que vaig tenir el goig de tenir-lo com a professor a l’IREL. També un record pel germà Andrés Huzman, que cada 27 d’abril acudia a venerar La Moreneta en el seu cambril de la Catedral. Persones admirables, que queden en el record i marquen el camí a seguir per tots nosaltres.

Cal esmentar també a Sant Ignasi, patró dels jesuïtes i que dóna nom a aquesta parròquia. Com tots ja sabem, Sant Ignasi, fou ferit en una guerra amb França i en la seva convalescència s’establí un canvi en la seva vida, i va decidir pelegrinar a Jerusalem. Però no hi va arribar. Qui més endavant seria el fundador de la Companyia de Jesús, va sortir de Loiola i va aturar-se a Montserrat, un punt que es va convertir en decisiu pel seu esdevenir. Allà va decidir deixar els seus vestits de noble i l'espasa als peus de la marededéu.

Per tant, fou als peus de la moreneta, on Sant Ignasi va fonamentar el seu nou estil de vida i, ara, nosaltres, tots els confrares i devots de la Mare de Déu de Montserrat, també busquem la intersisió de la moreneta, per fer un canvi radical en la nostra vida”.