La Fundació Arrels/Sant Ignasi ha dut a terme aquest dijous, 26 de novembre, els actes centrals de la campanya de les persones en situació de sense llar, que enguany du per lema Perquè és possible. Cap persona sense llar. Que tothom tingui una llar és un compromís comú.

En primer lloc, Càritas Diocesana de Lleida i Arrels / Sant Ignasi han presentat en roda de premsa la situació actual de sensellarisme.

En Josep Anton de la Fuente, secretari general de Càritas a Lleida, ha introduït el sentit de la campanya, en la qual es destaca el fracàs de la iniciativa europea per la qual el 2015 s’havia d’eradicar l’exclusió residencial.

Seguidament, Natàlia Méndez, directora d’Arrels/Sant Ignasi, ha compartit algunes dades de l’entitat, que enguany ha atès 684 persones en situació de sense llar, 24 més que l’any anterior en la mateixa època. A més, ha augmentat la xifra de persones en situació de sense sostre, 67 el 2015, i també la xifra global de persones ateses a l’entitat. Amb aquestes dades afirmem que no només la crisi no s’ha acabat sinó que hi ha més persones que necessiten d’atenció bàsica i que no es vulnerin els seus drets fonamentals.

Finalment, en Joan Suñol, president d’Arrels/Sant Ignasi, ha incidit en la necessitat i la urgència de trobar solucions efectives al sensellarisme a Lleida, insistint que les solucions passen per donar una resposta digna a les persones en situació de sense llar, adaptades a les diverses necessitats i etapes que es travessen. Aquesta resposta requereix d’espais residencials que siguin una llar, en les quals les persones puguin iniciar els seus processos de recuperació i resocialització.

En aquesta línia ha estat  important insistir què el Consorci  de Persones en Situació de Sense Llar, format per l’Ajuntament de Lleida, Càritas i Bisbat, i Arrels/Sant Ignasi, ha de donar una resposta urgent a la necessitat d’allotjament-llar acompanyat, ja que fa massa anys que se’n parla i encara no s’hi ha donat resposta, tot recordant que és responsabilitat de l’Ajuntament que això sigui possible.

Seguidament, s’ha dut a terme la flashmob promoguda a diverses ciutats de l’Estat per tal de reivindicar el dret a una llar. A través del signe d’una màscara blanca d’invisibilitat, el silenci, i el soroll de les maraques elaborades per les persones sense llar hem denunciat que no tothom tingui la possibilitat de viure amb dignitat.

Finalment, l’acte central ha consistit en un programa de ràdio fictici, en el qual en Joan Suñol entrevistava diverses persones que han viscut en situació de sense llar que ens explicaven en primera persona la seva experiència. Han ressonat frases com “estar en la calle implica soledad”, “se pasa muy mal, hasta el extremo de perder la confianza”, “estar en la calle puede ocurrirle a cualquiera”, “he vivido situaciones límite, he pasado hambre, he pasado frío”...

Els actes de la campanya han agrupat més d’un centenar de persones, que han pogut escoltar en directe què viuen les persones en situació de sense llar i denunciar que encara no s’hagi fet possible que tothom tingui dret a una llar.

Des d’Arrels/Sant Ignasi volem agrair totes les persones que han participat en els actes de la campanya, i, sobretot, totes les persones en situació de sense llar que s’han tret la màscara blanca d’invisibilitat per a il·lustrar el patiment que provoca l’exclusió residencial i la seva gran força, que amb l’ajuda de tots, els permet sortir-ne.