Com mana la tradició cada 24 de juliol a Lleida, en la vigília de la festa de Sant Jaume, centenars de infants, acompanyats pels seus pares, padrins o familiars, van participar en la multitudinària Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, omplint de llum el carrers de la ciutat de Lleida.

La festa religiosa i popular alhora, amb gairebé 500 anys d’història, va ser organitzada per la nostra entitat l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que pretenem sigui declarada per la Generalitat Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Prèviament a la Romeria, a la parròquia de la Mare de Déu del Carme se celebrà la ja tradicional Missa dels Fanalets, presidida pel bisbe Salvador Giménez Valls i concelebrada pel rector de la parròquia Mn. Joan R. Ezquerra i el nostre consiliari Mn. Vicenç Alfonso, solemnitzada per la Coral del Carme.

El bisbe Salvador en la seva homilia va referir-se a la festa dels Fanalets de Sant Jaume: “La fe també necessita la festa”, digué alhora que enaltí tot i enaltint la tradició de Sant Jaume a Lleida, convidà els pares a explicar als fills què celebrem amb aquesta festa: “Fem la festa , per què volem seguir a Jesús com ho va fer Sant Jaume, un bon amic de Jesús, un apòstol que va viure amb coherència l’Evangeli”.

Finalitzada la celebració, el bisbe Salvador procedí a la benedicció dels fanalets. Tot seguit a la Rambla de Ferran davant l’església del Carme i quan eren en punt les 9 del vespre, la Romeria  començà a caminar. L’encapçalava el Ball de Bastons del Pla de l’Aigua, així com els dotze gegants de la ciutat de Lleida que lluïen també en les seves mans fanalets artístics realitzats per l’artista José Antonio Ferrer. A continuació venia ja el Penó de Sant Jaume i la presidència  de la Romeria encapçalada pel bisbe Salvador, acompanyat pel consiliari dels pessebristes i el rector del Carme,  així com pel franciscà P. Joaquim Recasens; a més a més del paer en cap Àngel Ros, diversos regidors, així com el subdelegat del Govern José Crespín; la diputada Montse Macià, el director dels SSTT de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell i altres representacions.

La banda municipal dirigida per Amadeu Urrea, precedia amb les notes musicals de la marxa “Sant Jaume ve de Galícia...” la carrossa on anava la imatge de Sant Jaume, obra de l’escultor Jaume Gort (1964), perfectament il·luminada i rodejada de flors, seguida per una multitud de lleidatans, amb destacada participació d’un gran nombre d’infants que duien multicolors fanalets. Destacaven però els fanalets artístics presentats al LXXVII concurs.

La Romeria alegre, lluminosa  i simpàtica, enfilà pel carrer Democràcia, que com el proper de Remolins, lluïen fanalets que per iniciativa de la seva Associació de Comerciants i veïns, que han estat confeccionats pels mateixos comerciants, han guarnit aquets sector sumant-se així a la Romeria que prosseguí pel carrer del Carme i continuà per tot l’Eix Comercial de Lleida. A la plaça de la Paeria va fer-se una breu aturada per efectuar el tradicional Ball de Bastons i el Ball dels Gegants de Lleida. Continuà fins arribar a la petita capella del Peu del Romeu, al carrer Major, on diu la llegenda que Sant Jaume es clavà la punxa al Peu. Allí la banda municipal interpretà la Sardana “Els Fanalets de Sant Jaume”, del mestre Victor Mateu, mentre de les finestres superiors de la capella es llençava una petalada de flors damunt la imatge dels sant, recuperant així una antiga tradició.

Tot seguit, la comitiva fins arribar a la plaça del Pati de les Comèdies, entre l’IEI i la regidoria de Cultura, on tingué lloc la cloenda oficial de la Romeria, amb la benedicció dels infants impartida pel bisbe Salvador i les paraules finals d’agraïment del president dels pessebristes.  Àngel León, que es felicità per l’èxit de convocatòria de la Romeria que cada any és més important, tot desitjant que la Festa i Romeria continuïn vives i arrelades a Lleida com ho han estat sempre, també enguany: “Els lleidatans s’han sumat a la festa com mai”, asseverà el nostre president content de com havia anat la Romeria de bé.

Missa al Peu del Romeu

Com ja és costum tots els anys en la diada de Sant Jaume, a les 9 del matí del dimecres 25 de juliol, ha tingut lloc la única Missa que se celebra a l’any en l’antiga Capella del Peu del Romeu, seu alhora de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, entitat que té cura de la conservació i organització de la tradicional festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume.

A la celebració han assistit el paer en cap Àngel Ros, la tinent d’alcalde i regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra i el regidor Joan Vilella, acompanyats pel president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Àngel León i la junta directiva de l’entitat.

Cal destacar que han estat molts els fidels que han acudit a la celebració d’aquesta Missa, omplint de gom a gom el petit recinte de la capella, fet que ha obligat a diverses persones a seguir la celebració des del carrer.

L’Eucaristia ha estat presidida pel bisbe Salvador  i concelebrada pel consiliari dels pessebristes Mn. Vicenç Alfonso. En la seva homilia el bisbe de Lleida ha enaltit la tradició dels Fanalets de Sant Jaume de tant arrelament a la nostra ciutat, convidant als presents ha explicar als fills i nets el per què de la festa dels Fanalets: “La fem per què volem seguir a Jesucrist com Sant Jaume”, convidant els fidels a viure la fe amb coherència com ho feu l’apòstol Jaume.

En la Pregària dels Fidels es pregà especialment pels ferits i morts del tràgics incendis de Grècia. La celebració va concloure amb el tradicional cant de “Sant Jaume ve de Galícia, Sant Jaume ve d’Aragó...”, tant conegut pels lleidatans i cantat per tots els assistents.

A les 12 del migdia tingué lloc per primera vegada el res de l’Àngelus, davant la talla de Sant Jaume i la petita imatge de la Mare de Déu del Pilar entronitzada en la capella per recordar com la Mare de Déu s’aparegué a Sant Jaume a Saragossa per a confortar-lo i donar-li força en el seu pelegrinatge apostòlic. El res fou dirigit pel consiliari Mn. Vicenç Alfonso i  tot seguit va fer-se una visita comentada a la capella a càrrec de Jordi Curcó i amb una nodrida assistència. Curcó recordà els orígens de la capella quan l’any 1399 fou fundada per Berenguer Marqués.

El Peu del Romeu va romandre oberta durant tota la jornada fins el vespre.  Foren molts els lleidatans que van passar a visitar-la en el dia de la festa de l’apòstol, venerant la imatge de Sant Jaume dels Fanalets, envoltada de flors i ciris, ofrena dels fidels i devots a l’apòstol en el dia de la seva festa.