La Parròquia de Sant Llorenç ja té compromeses tres quartes parts del pressupost necessari per renovar la malparada il·luminació de la seva església, que té un pressupost de 100.000 euros, després del compromís adquirit per la Paeria de Lleida i la Diputació.

La meitat d’aquest pressupost procedeixen de la Fundació Endesa, malgrat que la condició indispensable per rebre aquest ajut de 50.000 euros és que els beneficiaris aconsegueixin l’altra mitat. En cas contrari, la subvenció queda sense efecte.

En aquest sentit, cal valorar les gestions realitzades pel regidor de CiU a la Paeria, Antoni Postius, el qual ha anunciat a la premsa local que la seva coalició havia aconseguit 25.000 euros més (10.000, a càrrec dels pressupostos de l’Ajuntament de Lleida de l’any vinent, i 15.000, d’una aportació extraordinària de la corporació provincial).

Al mateix temps, es va comprometre a aconseguí els altres 25.000 restants abans de final d’any.

En aquest sentit, el senador Ramon Alturo, també de CiU, ha anunciat que durà el projecte de rehabilitació de Sant Llorenç a la cambra alta per tal d’introduir-lo en el paquet d’ajuts que el Govern central destina a rehabilitació del patrimoni a càrrec de l’1% cultural.

Alturo ha anat més enllà i també s’ha compromès a presentar una esmena en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2015 perquè contemplin una partida destinada a la restauració del temple. L’obra més urgent és el campanar, però també cal una restauració integral de l’edifici.

L’Església de Sant Llorenç és una de les joies arquitectòniques de Lleida. Construïda entre els segles XII i XV, va ser catedral durant 90 anys en dues etapes. Primer, quan Felip V va convertir la Seu Vella en caserna militar i mentre no es va construir la nova catedral (1707-1781); i segon, a partir de 1940, mentre es va rehabilitar la Catedral Nova, incendiada durant la Guerra Civil.