Un total de 123 religioses de la Congregació de Germanetes dels Ancians Desemparats fundada per la filla d’Aitona Santa Teresa Jornet, procedents de diversos indrets d’Espanya i, Portugal, han visitat durant aquestes darreres setmanes la seva casa natal.

El pelegrinatge d’aquestes religioses a Aitona va començar el passat 16 de maig, amb l’arribada a Aitona d’un nombrós grup format per 63 germanetes de la comunitat de la Casa General que la Congregació té a València i altres procedents de les comunitats de les cases d’Alacant i Múrcia, acompanyades per la mare provincial.

El 23 de maig un grup de 20 joves germanetes juniores també van visitar Aitona i el passat 20 de juny va ser el torn d’un grup de 40 germanetes, vingudes de les comunitats de Galícia i Portugal. Aquest dimecres s’espera un altre grup de Germanetes de les comunitats de Madrid, Extremadura i Castella-La Manxa.

La superiora de la Comunitat d’Aitona, Montserrat Brescó, explica que aquests pelegrinatges han estat animats per la mare general de la Congregació Elena Castro, qui convidà a totes les comunitats de Catalunya, Espanya i Portugal a peregrinar al poble natal de la seva fundadora perquè les germanetes coneguin on va néixer, així com l’antiga Casa Asil, recentment restaurada i l’hort que també ha estat rehabilitat: “Aquest any la Congregació celebra el 175è aniversari del naixement de Sta. Teresa Jornet i és, sens dubte, una bona oportunitat perquè les Germanetes puguin viure aquesta efemèride, visitant amb fervor i molta emoció el lloc on va començar el pelegrinatge humà i cristià de la nostra fundadora”.

Totes les visites segueixen el mateix itinerari: les germanetes visiten en primer lloc la casa natal on és conserva l’habitació on va néixer, el 9 de gener de 1843. Tot seguit es traslladen a la Parròquia de Sant Antolí, per venerar la pila baptismal recentment recuperada, on va rebre el baptisme Santa Teresa Jornet. D’allí es dirigeixen a la Casa Asil que s’ha habilitat com a casa Museu, amb l'expansió i fruits de la Congregació. A continuació visiten la cova del beat Pare Francesc Palau, oncle de la Santa i l'ermita de Sant Joan de Carratalà. Sor Montserrat Brescó explica que “Per a nosaltres és una gran alegria, tot i l’esforç que suposa, rebre a les nostres germanetes d’arreu”.

Jordi Curcó