El Moviment de Professionals Catòlics del Bisbat de Lleida va organitzar el passat 24 de gener la tertúlia 'Veritat i autenticitat en temps de postveritat' al Cafè Teatre de l'Escorxador. Hi van participar la pedagoga Antonieta Mateus i la periodista Amaya Rodrigo.

Antonieta Mateus va definir postveritat com "la distorsió deliberada de la realitat per influir en l'opinió pública". "La manipulació es fa exagerant, deformant, mostrant un aspecte concret o minimitzant una qüestió i tot això es fa amb la finalitat d'influir", va dir. I això, segons Mateus, sempre apel·lant a les emocions. Va assegurar que "cadascun de nosaltres som emocions però també som racionalitat".

Mateus va explicar que "l'ésser humà és un ésser raonable". I va afegir que "la veritat existeix però la percepció que en tenim és limitada. "En temps de saturació informativa per percebre la realitat ens falten condicions, com un cert recolliment i capacitat de distanciar-se".

Mateus fa alertar que "no a força de repetir una falsedat, es converteix en realitat". També va destacar que "la realitat surt sempre". En aquest sentit va afirmar que "en les relacions autèntiques confies". Va destacar que "unes relacions que no es basin en la realitat no serveixen per a res".

Per acabar va concloure que "el discerniment de la veritat és un procés de formació de la persona". I en aquest procés va criticar el relativisme "com l'apoteosi de l'individualisme".

Per la seva banda, la periodista Amaya Rodrigo, va començar la seva intervenció destacant que "el terreny està ben adobat perquè la postveritat s'obri pas". "Els periodistes han renunciat a la veritat i costa molt diferencia entre fets objectius i valoracions". "Ara les opinions són sagrades i els fets són opinables", va afegir.
Rodrigo va destacar que "la informació s'ha convertit en un bé de consum, una mercaderia". "La informació és curta, directa, simple", va dir.

A més, "aquesta situació provoca que construïm realitats que són impermeables", segons Rodrigo. "Els mitjans han renunciat a la veritat, la veritat és incomoda, no tranquil·litza, i ens obliga a assumir responsabilitats", va dir. "La veritat ens fa sentir incòmodes perquè ens fa connectar amb les nostres contradiccions", segons Rodrigo.

La periodista va denunciar que ens hem convertit en "una societat acrítica que consumeix informació d'utilitzar i llançar". Rodrigo va recordar que "l'emoció és la clau". I va afegir "que si un titular no genera emoció, no vendrà".

A més a més, va alertar de l'increment de les xarxes com a font principal d'informació entre els més joves. "El risc de les xarxes és confondre-les amb la realitat, són un miratge, no és la realitat".

Rodrigo va destacar que els mitjans han adoptat els missatges de les xarxes". En aquest sentit va afegir que "donem molta importància a la imatge, i la imatge ven emoció. Per això, va alertar que una societat sense pensament crític porta al pensament únic".

Per acabar va afegir que "la postveritat ens pot fer arribar el missatge de què tot està perdut, i això no és veritat". "Hi ha moltes persones crítiques que intenten construir una altra realitat, hi ha moltes escletxes", va concloure Amaya Rodrigo.