La Secció de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), en col·laboració amb el Bisbat de Lleida i l’IREL (Institut Superior de Ciències Religioses), ha organitzat un cicle de conferències titulat Matrimoni i Dret Canònic, amb l’objectiu d’oferir una visió real del dret, desconeguda per molts, i la seva influència en l’àmbit matrimonial.

Són tres xerrades, la primera està prevista pel 8 d’octubre i la impartirà el catedràtic de Dret Eclesiàstic, Josep Maria Martinell Gispert-Sauch, que dissertarà sobre l’Evolució del concepte de matrimoni.

El dijous 5 de novembre, Víctor Espinosa Oller, jutge diocesà del Tribunal Eclesiàstic de Lleida i Terrassa, parlarà sobre Aclarir aspectes de la nul·litat catòlica i els interrogants que s’obren per la influència del Papa Francesc; mentre que el 3 de desembre, serà l’advocat Xavier Palau Altarriba qui dissertarà sobre els Aspectes sociològics i procediment de la causa de nul·litat. Totes les conferències començaran a la mateixa hora, 2/4 de 8 del vespre, a l’Aula Magna de l’IEI.

Aquest és un tema de plena actualitat, sobretot per les noves disposicions que el Papa Francesc ha ordenat en el Motu Proprio “Mitis Iudex Dominus Iesus”, sobre la reforma del procés canònic per les causes de declaració de nul·litat del matrimoni en el Codi de Dret Canònic.

L’objectiu del cicle és resoldre dubtes, com per exemple, si una persona després de casar-se per l’Església pot o no sol·licitar la nul·litat del matrimoni, quines són les causes, els seus efectes, el procediment, les despeses, la convalidació civil i la doctrina oficial de l’Església sobre la qüestió entre d’altres.