El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Agulló honora a Jaume Cortasa, un màrtir fill del poble

El dia 3 de maig, cinquè diumenge de Pasqua, les 12.30 a la parròquia Sant Josep, d’Agulló, tindrem la col·locació i benedicció d’un quadre del beat marista Jaume Cortasa i Monclús, fill d’Agulló, que confessà la seva fe en Jesucrist a Santander (Cantàbria)  durant la persecució religiosa de l’any 1937.

Jaume Cortasa i Monclús -en Religió Germà Pere-, nasqué a Agulló (Casa Vicens), el 15 de juliol de 1883, i fou batejat el 5 d’agost a l’Església Parroquial de Sant Pere de Millà. El Beat Germà Jaume fou un fill de la nostra diòcesi amb pares i avis de Santa Linya, Tartareu, Agulló, Millà, Masos de Millà i Àger.

El Germà Jaume ens precedeix en el camí de fidelitat a la fe del Baptisme. Ingressà a la  Comunitat dels Germans Maristes, professant els Vots, el 27 d’agost de 1900, a Sant Andreu del Palomar, Barcelona.

El Germà Jaume  va ser educador de nens desafavorits, pobres, fills de treballadors i de miners, entre d’altres. L’examen del seu itinerari apostòlic ens mostra que fou un germà marista dedicat especialment a l’educació dels més humils.

El lloc on va viure el seu apostolat fou la zona minera de Cantàbria, especialment a l’escola de Cabezón de la Sal. La Comunitat Marista al servei d’aquesta escola estava formada per quatre Germans, essent el director el Germà Jaume Cortasa i Monclús.

Tots quatre Germans sofriren persecució i maltractaments. El 2 de gener de 1937 foren afusellats a la coberta del vaixell-presó a Santander i llençats al mar.

Els  quatre Germans Maristes es van guanyar la vida eterna com a fidels testimonis de Jesucrist. Foren Beatificats a Tarragona el 13 d’octubre de 2013.

Germà Ramon Benseny, marista, i Mn. Xavier Navarro