L'IREL va acollir el passat 17 de gener la conferència 'Viure amb altres religions', a càrrec de Lola López, antropòloga, dintre del cicle 'La Convivència'.

López va explicar que "la diversitat és un fet que no té marxa enrere". "L'abordatge ha de ser sense cap mena de límit més enllà de la llei", va dir. López va destacar que les bases de la convivència religiosa són la no discriminació, el respecte al pluralisme i que l'únic límit sigui la llei.

El pluralisme religiós s'ha de treballar des d'una perspectiva intercultural, va dir. En aquest sentit, va destacar que "la no discriminació en contraposició amb el laïcisme". "Hi ha un laïcisme bel·ligerant que discrimina qualsevol religió des d'una mirada laïcista, no laica".

López va destacar que "la laïcitat és la independència dels poders públics respecte a la religió acompanyada del respecte a les creences i la pràctica de la religió". I va recalcar que "el laïcisme ataca drets de les persones religioses". Lola López va afirmar que "algunes persones molt laïcistes no entenen les religions". En aquest sentit va afegir que "aquest principi de no discriminació ha d'estar a les escoles".

La conferenciant també va reclamar el coneixement i el reconeixement del pluralisme religiós. "Les religions neixen en moments conflictius de la societat i neixen per posar pau". I va afegir que "la millor vacuna contra la intolerància és el reconeixement". Lola López va reconèixer la tasca social de les religions.

Lola López també va fer una aposta pel diàleg entre persones de diferents creences. "És molt més del que ens uneix". "Vivim un temps molt polaritzat i això és el pitjor ingredient per una convivència". "No necessito comprendre tot el que fa el veí per respectar-lo". López va reivindicar el model de la ciutat d'Amsterdam amb el model conegut com a "neutralitat compensatòria". "No concebeixo que les creences religioses estiguin a les catacumbes", va dir per cloure.