El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

La Catedral de Lleida celebra Santa Cecília

La Catedral de Lleida va acollir el passat dimecres 22 de novembre els actes amb motiu de Santa Cecília, patrona de la Guàrdia Urbana de Lleida.

Els actes van començar amb l'ofrena floral a l'altar dedicat a Santa Cecília, de l'escultor Jaume Perelló, a la Catedral.

A continuació, es va celebrar la missa solemne oficiada pel rector de la Catedral, Mossèn Jaume Pedrós. Posteriorment, el saló de Sessions de la Paeria ha acollit el lliurament de les condecoracions i reconeixements.

Els orígens del vot a Santa Cecília cal situar-lo l'any 1640, quan Catalunya està en guerra contra el Rei Felip IV, la Guerra dels Segadors, i que duraria fins a l'any 1649.

L'any 1643, els lleidatans varen acceptar el Rei, ja que s'adonaren que era pitjor deixar entrar els francesos, quan això ja era un fet. La ciutat lluitaria contra els francesos que van sotmetre Lleida a dos setges, el més conegut és el de Santa Cecília. Arriba el 21 de novembre de 1646 i quan semblava una victòria segura dels francesos, i en el moment que els canonges de la Seu cantaven les vespres de la festivitat de Santa Cecília, es produí la retirada de les tropes franceses. Lleida va veure la mà de Santa Cecília en aquests fets, i és per això que la Paeria decideix celebrar aquesta festa i adoptar-la com a patrona de la Paeria.

El 24 de novembre de 1948, el Cap de la Guàrdia Urbana, Fernando Puertas fa la sol·licitud a l'Ajuntament de tenir-la com a Patrona i protectora de la Guàrdia Urbana i així va ser. En aquest mateix any es realitza a la Catedral Nova de Lleida la construcció d'un altar dedicat a Santa Cecília, obra de l'escultor lleidatà Jaume Perelló.

Text: Paeria / Jordi Curcó.

Fotografia: Hermínia Sirvent (Paeria).