La psicòloga Pilar Castillo va impartir el passat dijous 16 de novembre la primera ponència del cicle 'El cos' organitzada per l'IREL (Institut Superior de Recerca i Estudis Religiosos).

Castillo va definir la psique "com el conjunt de pensaments, emocions, processos de la ment que constitueixen la personalitat de l'individu". En aquest sentit, va destacar que "es considera tenir salut quan les facultats mentals funcionen de manera ordenada". "La salut depèn de com interpretem, sentim i responem a les diverses demandes que es planteja la vida", va dir.

A més, va afegir que "per tenir salut necessitem tindre consciència de com estem". I va destacar que "la ment és l'agrupació de subconjunts de facultats, més o menys independents, que poden relacionar-se entre elles que s'expliquen de diferent manera i corresponent a activitats variades".

Pilar Castillo va dir que "a través de la vista passa una informació pel cervell, la codifica amb la intervenció de la cultura i els coneixements que tinc, i li puc posar nom". En la mateixa línia va destacar que "el cervell és el responsable de la complexitat dels pensaments, memòria, emocions i llenguatge". "Es calcula que durant el dia tenim entre 55.000 i 70.000 pensaments. Aquests poden ser constructius o negatius, i la majoria són automàtics", va dir.

En la mateixa línia, va dir que "els pensaments generen emocions, no sé sap que és primer si el pensament o l'emoció. I l'emoció genera conducta".
"No adonar-nos del que sentim i pensem pot provocar desconnexió, ansietat, estrès, somatitzacions i podem emmalaltir", va dir.

En aquest sentit va definir l'estrès com "la resposta específica de l'organisme davant de qualsevol demanda". "Quan estem estressats sempre tendim a la catàstrofe", va dir. En canvi, va explicar que una mateixa situació a una persona li causarà estrès i a una altra no, per això necessitem consciència". "El cervell ens alerta de les mil i una possibilitats de coses que podrien passar", va dir. I en aquest sentit va destacar que "el 90% de les preocupacions, no passen mai".

Pilar Castillo va recordar una frase d'Antony de Mello: "no veiem les coses tal com són, sinó tal com som". I és per això, que "necessitem sentir-nos connectats i fer pràctica de plena consciència". És per això, l'increment als darrers anys del Mindfulnnes, el ioga, el Taixi o Pilates. Castillo va definir la consciència plena com "prestar atenció d'una forma particular, amb un propòsit i el moment present, sense establir judicis de valor". La consciència plena necessita 'awareness', és a dir adonar-se d'un mateix. I aquesta plena consciència és un antídot pel patiment psicològic, va dir.

La ponent va destacar que tots "som un sac emocional". "Un excés d'estimulació emocional afecta el nostre estat anímic i físic i podem emmalaltir", va concloure. A més, Castillo va afegir que l'objectiu de l'atenció plena "és la gestió del patiment per expandir la presa consciència, provocar un canvi radical d'activitat vital i millorar la nostra qualitat de vida practicant la flexibilitat cognitiva".

La psicòloga va cloure la seva intervenció assenyalant que "estem massa condicionats amb el que creiem que hem de ser". I per acabar va utilitzar una frase de Herman Hesse: "No existeix cap realitat excepte la que trobem dins de nosaltres mateixos, per això tantes persones viuen una vida irreal".