El passat dimecres 20 de setembre, l'edifici del Rectorat de la UdL va acollir la presentació del 'Butllari de Catalunya: documents pontificis originals conservats als arxius de Catalunya (1198-1417)'.

Es tracta de l'estudi sistemàtic i crític de les butlles que ha estat realitzat pel Dr. Tilmann Schmidt, catedràtic emèrit d'història medieval de la Universitat de Rostock (Alemanya) i per la Dra. Roser Sabanés i Fernández, Doctora en Dret Canònic, investigadora i especialitzada en Història de l'Església Medieval.

Està formada per un total de més de 2.000 pàgines, on es transcriuen i es registren més de 1.300 butlles pontifícies originals. Aquestes butlles foren emeses pels papes d'Innocenci III (1198) fins a Gregori XI (1377) i les que es produïren entre els anys 1378 i 1417, etapa del Cisma d'Occident finalitzat amb el Concili de Constança (1414-1418).

Concretament es presenten els documents papals medievals originals conservats als arxius catalans tant eclesiàstics, com de titularitat municipal i comarcal de Catalunya i també l'Arxiu Secret del Vaticà, com la Biblioteca de Catalunya.

Un exemple de butlla conservada és la Butlla del Papa Benet XIII de l'any 1404, que es troba a l'Arxiu Comarcal de la Segarra, en la qual "es mana al degà de l'església de Lleida, a l'Ardiaca de Terrantona i a l'oficial de Lleida, que concedeixin als rectors de l'església i als paers de Cervera, diòcesi de Vic, els llegats de les causes pies per reconstruir l'església parroquial." La investigació forma part del projecte de l'Index Actorum Romanorum Pontificum, que té com a objectiu l'inventari, la descripció i l'anàlisi dels documents papals medievals, des de finals del segle XII fins a principis del XV.

A la presentació hi van participar Ramon Prat i Ponts, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Busqueta, professor de la Universitat de Lleida i Joan Josep López Burniol, de la Fundació Noguera i Joan Biscarri, vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida.

L'autora Roser Sabanés va destacar que l'obra "és una eina de consulta per a investigadors". També va agrair l'amabilitat i la generositat dels arxivers tant dels arxius locals com dels arxius vaticans.