El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Celebrem 150 anys de la proclamació de Sant Joan Baptista com a patró de la diòcesi

Enguany es compleixen els 150 anys des que sant Joan Baptista, d’arrelada devoció a Lleida, va ser proclamat Patró de tota la diòcesi.

Per celebrar aquesta efemèride, el bisbe Salvador presidirà dues eucaristies el 24 de juny, quan es commemora el naixement d’aquest sant. Una, a les 10 del matí a la Catedral i l’altra a dos quarts de dotze, a la parròquia de Sant Joan.

La proclamació fou l’any 1867. Era bisbe de Lleida Marià Puigllat i Amigó, qui convocat a Roma pel papa Pius IX, en la commemoració dels martiris dels apòstols Pere i Pau, aprofità la seva estada al Vaticà per sol·licitar al papa la proclamació de Sant Joan com a patró de la diòcesi de Lleida. Ho va demanar per l’arrelada devoció i per ser ja festa votada a Lleida des de l’any 1652, quan en el mes de juny d’aquell any una pesta devastà la ciutat i els lleidatans es posaren sota la intercessió del sant.

El bisbe Puigllat, amb la petició d’aquest patrocini sol·licità tanmateix que la festa es pugués celebrar a Lleida com abans, retornant-li la categoria de festa de precepte, amb l’obligació de descans festiu i d’escoltar missa.

El bisbe ho aconseguí i el patrocini de Sant Joan sobre la diòcesi de Lleida seria proclamat, oficialment des de Roma, el 12 de desembre de 1867, concedint a Mons. Puigllat tot allò que havia demanat.   

Jordi Curcó