El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

El Col·legi Maristes celebra el Dia dels Drets dels Infants

El Col·legi Maristes-Montserrat ha celebrat aquest any el Dia dels Drets dels Infants amb una gran gimcana al marge esquerre del riu Segre. Prop d'un miler de participants, de Primària, Secundària i Batxillerat, han participat en les proves ... 

que tenien com a objectiu treballar cinc drets concrets: el de la igualtat, el dret a l'habitatge, a l'educació, al lleure i esport i a la cultura.

Els dinamitzadors han estat nois i noies de 2n d'ESO i per això han adaptat diferents jocs tradicionals, amb la intencionalitat de fer-ne una lectura educativa. Per exemple, el clàssic joc cementiri separant edats, provoca una clara desigualtat. O l'atrapaconills, en què un grup té casa i l'altre no té sostre. Un joc curiós ha estat aixecar un castell. Alguns tenien coneixements "castellers" i altres no. Al final tots creixien però els que tenien "formació" evidentment han pujat més ferms i ràpid. El dret al lleure i l'esport l'hem treballat a partir d'un partit de futbol, amb normes variades. I per sensibilitzar el dret a la cultura han representat contes de diferents indrets del món. En acabar cada prova, els mateixos dinamitzadors han provocat la reflexió educativa oportuna.

L'article 31 recull el dret dels infants al joc i a participar en activitats culturals, artístiques i lúdiques. Aquest curs el Col·legi Maristes Monserrat, a partir de l'ONG SED, recolza un projecte de lleure i esport que es desenvoluparà en centres educatius de Tanzània. L'estiu vinent, joves lleidatans participaran en camps de treball per tirar endavant aquest projecte. Un dòmino dels Drets dels Infants, contes i una xerrada d'antics alumnes que aquest estiu han participat en un Centre Obert de Tailàndia, han enriquit les propostes educatives de la jornada.

Tal dia com avui, de l'any 1989, les Nacions Unides van aprovar la Convenció Universal dels Drets dels Infants. D'aleshores ençà, el 20 de novembre se celebra el Dia Universal dels Drets de l'Infant.

Al Col·legi Maristes Montserrat és una data especial, reservada al calendari, perquè creiem bàsic sensibilitzar i defensar els drets dels nens i nenes. És una oportunitat per obrir els ulls al nostre entorn, conèixer la injustícia que pateixen alguns infants tant a la nostra ciutat com en alguns indrets del planeta. Tots tenim dret a una vida digna i aquest és el missatge que volem fer-nos nostre avui i tot l'any.