Càritras Lleida ha posar en marxa la campanya “Dóna’ns l’@”, que s’ha presentat aquest matí en un acte que ha comptat amb la presència del bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls.

L’acte ha tingut lloc a la nova botiga de venda de roba de segona mà de Càritas a Lleida, situada al número 78 del carrer Príncep de Viana, que ha estat beneïda i inaugurada pel bisbe Salvador.

Sota el lema ‘La teva roba dóna per molt’, “Dóna’ns l’@” és una campanya dissenyada i posada en marxa per la delegació a Lleida de Càritas Diocesana, que duu a terme la seva Fundació Jaume Rubió i Rubió mitjançant Troballes Empresa Inserció.

La recollida de roba és una acció habitual dins l’activitat de Càritas a través dels contenidors de ‘Roba Amiga’ i també a la seva mateixa seu i en botigues. No obstant això, amb aquesta nova campanya es vol donar un pas endavant amb el repte de recollir més roba i de conscienciar els lleidatans de la importància d’aquest gest senzill, solidari, sostenible i que genera llocs de treball. 

En el seu parlament, el Bisbe de Lleida ha destacat que tant la campanya com la nova botiga han estat possibles gràcies a “la feina de tots, des de Càritas fins a les diferents associacions i entitats que hi col·laboren, parròquies, gent que dóna roba, voluntaris, autoritats,...; en resum, la feina de tots els que fan possible un món més just i més fratern”.

És per això que Monsenyor Salvador Giménez ha recordat que “beneir vol dir posar en mans de Déu”, i ha assenyalat que “estem a punt d’encetar l’any vinent, que serà Any de Misericòrdia, i la aquesta feina que es fa és una manifestació de la Misericòrdia de Déu”.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha subratllat que la iniciativa “pensa en la dignitat de la gent que dóna roba, de la gent que la ve a comprar i en la dignitat de la gent que la rep, perquè desenvolupa la igualtat de drets de les persones”, a la vegada que ha precisat que és “obligació dels qui governem fer polítiques socials en favor de les persones més vulnerables”.

Et recollim la roba a casa, no tens excuses

D’una banda, es reforça el projecte de recollida personalitzada a casa, facilitant així la donació de roba, ja que aquesta acció a domicili es farà a demanda i en el dia i hora que diguin totes aquelles persones interessades. El servei és gratuït i es podrà tramitar via telefònica (900 102 042) o mitjançant el correu electrònic (donanslaroba@troballes.org).

Contenidor itinerant per diferents entitats de Lleida

D’altra banda, i amb la mateixa finalitat, s’ha creat un contenidor itinerant que durant tot l’any visitarà les seus de diferents entitats, clubs esportius i associacions, entre d’altres institucions que es vulguin adherir al projecte solidari. 

Per la seva part, els contenidors fixes seguiran actius. Actualment disposem de 205 contenidors de recollida a la província de Lleida (1.400 a tot Catalunya) i treballem en 90 municipis lleidatans (300 en tot el Principat). 

Web de campanya

Totes aquestes accions de la campanya, les notícies, i les entitats que col·laboraran en ella tindran el seu espai en el lloc web creat http://www.fundaciojaumerubioirubio.cat/donanslaroba/.  (Inclou el vídeo promocional de la campanya).

Superar els 864.179 quilos 

Amb tota aquesta acció, ara potenciada amb la campanya que es presenta aquest 21 de novembre, el repte és augmentar unes xifres de recollida de roba usada que l’any 2014 es van situar en 864.179 quilos, una quantitat que encara és molt lluny de la desitjada i necessària per tal de cobrir totes les necessitats.

L’objectiu bàsic de la campanya Dóna’ns l’@ serà, doncs, fomentar i facilitar la donació de roba per donar-li un nou ús i, a la vegada, crear llocs de treball i donar una empenta a la inserció laboral, tenint cura a més del medi ambient.

Les quatre vessants del projecte

Aquest procés abasta quatre vessants: és solidari, és sostenible, crea llocs de treball i és fàcil. La solidaritat es basa en que promou el desenvolupament integral de les persones, especialment de les més pobres i excloses, per a la seva reinserció laboral. 

Des de Càritas, diàriament es dóna roba a molts lleidatans que la necessiten, i de fet l’any passat es van repartir gratuïtament 13.005 peces a 1.480 persones, a més de participar en polítiques de Responsabilitat Social Corporativa (RSC).

Es recullen entre 2 i 3 quilos de roba per persona i any: el repte és 10

Quant a la sostenibilitat, cal recordar que fins ara, es recullen entre 2 i 3 quilos de roba per persona a l’any, tot i que l’objectiu és arribar als 10 que llença cada persona. D’aquesta manera, es pot dir que l’acció de Càritas permet reduir la quantitat de residus urbans generats, estalviant una xifra anual d’entre 100 i 200 euros per tona. 

A la vegada, es redueixen les emissions de CO2, la producció de fertilitzants, pesticides i tints, de la mateixa manera que s’evita el malbaratament d’aigua. 

Roba per a draps, borres i filatures

Cal precisar, a més, que la roba en mal estat es destina a la producció de drap per a la indústria o bé es dedica a la confecció de borres i filatures per a indústries tèxtils i altres, una activitat que, per exemple, al 2014 va suposar que transformessin en drap un total de 1.520 quilos de roba.

Es creen llocs de treball, un objectiu vital

Un altre apartat clau és la creació de llocs de treball. Amb la roba que es rep, es generen oportunitats d’inserció sociolaboral, ja que, en col·laboració amb els serveis socials, les administracions i entitats, es creen llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social. A més, col·laboren amb empreses lleidatanes per tal de fomentar la responsabilitat social empresarial, es faciliten llocs per realitzar pràctiques laborals i es generen places per dur a terme treballs en bé de la comunitat.