El Govern ha acordat declarar el Desclavament i la processó de l’Encontre de la Granadella (Les Garrigues) elements festius patrimonials d’interès nacional i, per tant, inscriure’ls en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Es tracta dels actes més emblemàtics de la Setmana Santa de la Granadella, dos elements festius molt arrelats i participatius, que identifiquen la localitat i el seu entorn territorial immediat en l’àmbit de les celebracions catalanes de la Setmana Santa. Actualment, a Catalunya, el Desclavament de la Granadella és un acte únic. Un document de l’any 1787, dipositat a l’Arxiu del Bisbat de Lleida, n’acredita l’antiguitat.

El Desclavament se celebra el Divendres Sant a l’església parroquial. L’acte és previ a la sortida de la processó del Sant Enterrament, i consisteix en el Desclavament de la creu de la imatge del Sant Crist articulat per dipositar-la a l’urna de vidre col·locada davant l’altar.El temple, ple de fidels i visitants, queda a les fosques, sols hi ha llum al cambril. Per marcar els diferents moments d’execució del Desclavament, un armat fa sonar la trompeta, un altre, el tambor i un cantador, el carrau. L’acte comença amb la lectura del “cant del Miserere” en català i, a continuació, el cor l’interpreta a dues veus i en llatí. El mossèn treu els tres claus de la imatge del Sant Crist i les diposita en una safata. Dos voluntaris baixen la imatge per les escales del cambril, en un absolut silenci, i dipositen el cos al Sant Sepulcre.

La processó de l’Encontre se celebra el Diumenge de Pasqua. El mossèn, un cop acabada la missa, col·loca la Sagrada Forma dins la Custòdia i els cantadors canten el “Pange Lingua”. El tàlem és portat davant del presbiteri per sis dones joves. El mossèn es col·loca sota amb la Custòdia i, acompanyat dels cantors, surt de l’església, seguit dels fidels. Es fa un tomb per darrere l’església, sortint pel carrer de l’esquerra, cantant el “Pange Lingua”. Després, surt la imatge de la Mare de Déu Dolorosa, vestida de blau, i gira en sentit contrari al de la Custòdia. El vestit negre de dol se li ha canviat el Dissabte Sant. La imatge és portada per quatre homes. De la peanya de la Mare de Déu, en surten cintes blanques que porten els infants.

En el moment de l’Encontre, al carrer La Pobla, quan la Mare de Déu es troba amb la Custòdia, es fan tres acataments en acostar-s’hi, quan els portadors posen un genoll a terra. Aleshores, els cantadors canten el “Regina Coeli”. Després, comença la processó conjunta, que fa la volta a la plaça, primer la Custòdia, darrere la Mare de Déu i plegats fan un tomb a la plaça de la Vila. Quan la Custòdia s’incorpora a la plaça, comença a entonar-se el “Magnificat”, entrant a l’església cantant l’últim vers.

Dins l’església, canten el “Tantum Ergo”. Les campanes repiquen des de la sortida fins a la tornada de la processó. L’Encontre simbolitza la resurrecció, el retrobament entre Jesús ressuscitat (representat per la Custòdia) i la seva mare. L’acte finalitza amb unes paraules del rector i la benedicció final.