El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Xerrada sobre la tradició del Pessebre als nens de catequesi de Castelldans i L'Albagès

El local parroquial de Castelldans, ha acollit una xerrada dedicada a la tradició del Pessebre, a càrrec de Jordi Curcó, historiador i periodista amb arrels familiars en aquest poble de les Garrigues i convidat a fer aquesta xerrada pel rector el poble Mn. Santiago Mataix.

La xerrada, aplegà un bon grapat d’infants de primera comunió de Castelldans i també del poble de L' Albagés, acompanyats per les seves catequistes i també per pares i familiars. 

Emprant un llenguatge entenedor pels infants i participatiu, Curcó explicà que el Pessebre és per damunt de tot i en els seus orígens, una tradició popular religiosa, que s’inspira en un fet religiós i sagrat: l’Encarnació del fill de Déu Jesús: “El pessebre és per als cristians una representació artística i plàstica del Naixement de Crist. Una eina pedagògica, catequètica  i bíblica, a més a més d’una forma visual, clara i senzilla d’explicar el relat i misteri del naixement de Crist a Betlem”, digué. Fer el pessebre és explicar l’Evangeli amb imatges, d’una manera atractiva i entenedora que arriba a tothom”.

Curcó va parlar de com al voltant del Pessebre ha sorgit tot un món: “Al seu voltant s’ha anat formant un gran patrimoni de simbologia, de tradicions i costums populars, en el que es barregen elements reals i imaginaris, religiosos i profans, històrics i anacrònics. El pessebre és també: Cultura, Tradició i Art, que forma part de les arrels del nostre poble”, asseverà.

Finalment convidar els infants i a tothom a posar el Pessebre per Nadal: “Ah, i quan el feu poseu-hi la il·lusió del nen, potser una representacions molt senzilla, però que no hi faltin les figures fonamentals, siguin clàssiques o modernes, de plàstic, de terracota... I mediteu  els missatges de la vinguda al món del Nen Déu que son els de sempre: Amor, concòrdia i Pau, ajudar els altres, la generositat, la sobrietat, la senzillesa i lahumilitat...en definitiva el missatge de humanitat i tendresa de l’Infant Jesús, el fill de Déu.Feu pessebres, però feu-los amb ànima i si pot ser, ben cristians i en definitiva ben humans. Per que fer-los sense ànima, és construir un fred paisatge d’hivern, mancat de caliu, despullat i buit del vertader esperit cristià i humà de Nadal.”.