La Catedral de Lleida va celebrar el passat 15 d'agost, la festa de la seva titular l'Assumpció de la Mare de Déu, amb una nodrida assistència de fidels. Ho va fer revivint una antiga tradició que prové de la Seu Vella i datada ja l'any 1497,

exposant en el seu cadafal i a la pública veneració dels fidels durant tota la jornada, la imatge de la Mare de Déu de la Llitera o "del Llit".

Es tracta d'una magnífica talla, obra del desaparegut escultor lleidatà fill de Torrefarrera Jaume Perelló, que representa la Dormició de la Mare de Déu i que executà l'any 1960, reproduint amb tota fidelitat la que havia desaparegut durant el saqueig i incendi de la catedral l'agost de 1936.

L'acte central de la festa va ser la solemne Eucaristia presidida a les 12 del migdia pel nostre bisbe Salvador, concelebrada per diversos capitulars i solemnitzada pel Petit Cor de la Catedral de Lleida. El Sr. bisbe en la seva homilia es referí a l'antiguitat de la festa del misteri l'Assumpció de la Mare de Déu que data ja del S. II, si bé va ser el Papa Pius XII qui l'any 1950 declarà el dogma de l'Assumpció.

Recordà també com molts pobles celebren i festegen la Mare de Déu: "És una festa molt gran per la seva història, tradició i per l'espai on se celebra, però mai quan parlem de Maria no podem oblidar el seu Fill Jesús i la seva Resurrecció".

El bisbe Salvador emprà tanmateix tres paraules per definir la festa: plenitud, alegria i esperança. Acabà però l'homilia, amb un sentit record per les víctimes de la tragèdia del pont ensorrat a Gènova (Itàlia), així com pels ferits de l'accident del port de Vigo i també pels immigrants que arriben al nostre país fugint de la fam i la guerra.

Tanmateix el Sr. bisbe recordà les víctimes dels atemptats de les Rambles a Barcelona i a Cambrils, demanant alhora la unió de tots en els actes de record i homenatge amb ocasió del primer aniversari d'aquells fets.

Finalitzada la celebració tingué lloc la Processó de la Dormició de la Mare de Déu, complint així amb una tradició de 521 anys. El bisbe salvador, concelebrants i fidels van acompanyar la imatge de la Verge de la Llitera o "del Llit", tot donant la volta per l'interior de les naus de la Catedral mentre el Petit Cor entonava tradicionals cants marians, finalitzant la celebració davant el cadafal de la Mare de Déu de la Llitera tot cantat el Salve Regina, en honor de la Patrona de la Catedral en el dia de la seva festa.

Jordi Curcó