Mn. Salvador Gené Giribet va lliurar el passat dijous 11 de juny al director de l’Acadèmia Mariana, Joan Viñas, una sèrie de capses amb els llibres més valuosos de la biblioteca del centre marià,

que ha custodiat des que van haver de ser retirats de l’edifici per les obres de remodelació integral i per la manca d’un lloc prou segur per guarir-los (veure vídeo).

Mn. Gené, que va ser director de l’Acadèmia Mariana fins al 2012, va fer el lliurament formal al despatx del bisbe Joan, on van signar un document de lliurament i rebuda per part dels responsables actuals  de la institució mariana, en presència de la secretaria de l’Acadèmia, Anna Maria Gaya; del membre de la junta directiva, Xavier Terrado, i de Mari Carme Sabador, que ha estat la gran col·laboradora de Mn. Gené tots aquests anys.

Durant l’encontre, Mn. Salvador Gené va explicar el llarg camí que han fet alguns d’aquests llibres (veure vídeo), ja que la col·lecció de la Biblioteca de l’Acadèmia va estar traslladada a l’Església de la Sang durant la Guerra Civil, conjuntament amb altres llibres, per ordre de la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

Acabada la guerra, aquests llibres van romandre un temps a la capella de l’Acadèmia, ja que l’edifici havia quedat malmès. Posteriorment, van passar per diverses dependències de la mateixa casa, fins que en començar les obres de rehabilitació. Llavors, per ordre del llavors bisbe de Lleida, Mons. Francesc Xavier Ciuraneta, Mn. Gené es va fer càrrec del material més valuós de la col·lecció, la qual ha roman sota la seva custòdia, mentre que el gran gruix dels llibres han estat part del temps a la Biblioteca del Seminari.

No tots els llibres que es van dipositar en aquest indret van tornar a l’Acadèmia, ja que a causa de la quantitat existent, Mons. Ciuraneta va decidir recuperar tots els de temàtica mariana i cedir la resta a la biblioteca del Seminari,

Ara tots aquells, ja han retornat al seu lloc d’origen, on s’espera habilitar una biblioteca perquè en un futur pugui ser consultada.

Entre els llibres més importants cal destacar un manuscrit del fundador de l’Acadèmia, Mn. Josep Maria Escolà, que és una peça única; un rosari, amb els misteris en diferents llengües, i el llibre d’or.

També hi ha correspondència de Sant Antoni Maria Claret i de la mare Esperanza González, fundadora del Cor de Maria, amb Mn. Escolà, ja que un era amic personal d’un i confesso de l’altra.

Altres objectes de valor són la partitura de l’Himne de l’Acadèmia, que data del 1828, i els annals i edicions històriques dels certàmens del centre marià.