El Cinema Rambla de Lleida estrena avui, divendres, 21 de juny, a les 5 de la tarda, Un Dios prohibido, la pel·lícula dirigida per Pablo Moreno sobre l'amor i el perdó i que té com a fil argumental el martiri al que van ser sotmesos 51 membres de la comunitat Claretiana de Barbastro (Osca) el 1936. La pel·lícula estarà en cartell durant una setmana i es projectaran dues sessions diàries. A les 17 i a les 19.20 hores.

Amb guió de Juan Díaz, Un Dios prohibido és un film coral en el qual han participat més de cinquanta actors, entre principals i de repartiment, així com 400 figurants, la majoria d'ells veïns de Ciutat Rodrigo (Salamanca), localitat en la qual s'ha rodat gran part de la pel·lícula.

"La història és molt peculiar i se surt de la narrativa habitual de la Guerra Civil. Després de submergir-nos en la història, crec que té un únic i gran tema que ho embolica tot i al qual s'arriba de forma progressiva, que és el tema del perdó per sobre de tot", ha declarat recentment Moreno en una entrevista de l'agència Efe.

L'actriu Elena Furiase dóna vida en el film a una miliciana republicana de 20 anys, Trini, que es deixa portar per un seminarista convençuda que ella pot lluitar contra l'amor i superar una guerra i molts ideals per aquest amor. Per la seva banda, Jesús Guzmán –el carter de la sèrie “Crónicas de un Pueblo”– interpreta a un vell capellà.

L'acció ens situa el 20 de juliol de 1936, quan un grup revolucionari de milicians va assaltar el Seminari de Missioners Claretians, format per sacerdots, germans ajudants i seminaristes propers a ordenar-se sacerdots, dos d'ells alliberats per ser argentins. Tancats i separats els joves dels superiors, van ser afusellats entre el 2 i el 18 d'agost. "No us matem perquè heu fet gens dolent sinó pel que representeu” és una de les frases de la pel·lícula on es reflecteix la irracional justificació que els van donar els milicians anarquistes als seminaristes de Barbastro.

Per la seva banda, el director del film explicava que durant el temps que transcorre mentre els detinguts esperen la seva sort, "les relacions es van enfortint de tal manera que acaben perdonant als quals van a ser els botxins. No ens interessa qui és el botxí, sinó el per què decideixen morir els seminaristes".

Pablo Moreno afegia que ha procurat en la seva pel·lícula respectar les sensibilitats de tots. "No cal prohibir ni a Déu, ni a Al·là, ni a Buda ni a ningú".

"És una història real que va ocórrer al nostre país. Aquestes coses s'expliquen perquè no tornin a passar i per fer memòria. Totes les pel·lícules que s'han fet sobre la Guerra Civil, independentment des de la posició ideològica que s'hagin realitzat, així ho pretenen. Aquí no es jutja a ningú", ha explicat el director.

Per a més informació: http://www.undiosprohibido.com