L'associació Grups d'Acompanyament al Dol de Lleida posarà en marxa properament un grup de dol per a nens i nenes de 7 a 9 anys que han perdut un familiar.

Així ho va anunciar el divendres 17 de març Anna Maria Agustí, responsable de l'entitat, en el marc de la inauguració de la desena jornada d'Acompanyament al Dol i la Malaltia que es va celebrar a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida.

Anna Maria Agustí va explicar que "es tracta d'infants que han viscut en carn pròpia el dol i la creació d'aquest grup era una il·lusió i alhora una demanda que teníem des de fa temps". La responsable de Grups d'Acompanyament al Dol i la Malaltia de Lleida va destacar que "ara tenim les persones preparades, capacitades i especialitzades per acompanyar aquestes criatures en el seu camí de guariment procurant-los una bona salut mental, ja que situacions estressants com aquestes les poden debilitar".

Es tracta de tres persones especialitzades en dol i en nens que conduiran el grup. Són una psiquiatra, una tècnica en educació infantil i una mestra que cada 15 dies crearan un espai perquè aquests nens puguin expressar lliurement el que viuen i pensen. Anna Maria Agustí va destacar que aquest grup, com el d'adolescents o el de pares i mares que han perdut un fill, com les persones acompanyades individualment per l'entitat, estan guiats per voluntaris.

Deu anys acompanyant

L'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació de Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL) va acollir el 17 de març la desena Jornada d'Acompanyament al Dol i la Malaltia organitzada per Grups d'Acompanyament al Dol i la Facultat de Medicina de la UdL. Unes 400 persones es van inscriure en aquesta proposta que es va allargar tot el dia.

El president de l'Associació italiana de Pastoral Sanitària i del Comitè Pastoral Care and Counselling, Arnaldo Pangrazzi, va impartir la conferència inaugural, mentre que el filòsof i escriptor Francesc Torralba la va cloure amb una xerrada titulada “Anticipar el dol. Viure amb serenitat la certesa de la mort”. Abans d’aquesta última intervenció, es va fer un homenatge als voluntaris de l’entitat i també a les dues responsables, Anna Maria Agustí i Montse Esquerda, per la seva dedicació durant aquests deu anys. Després, com a comiat, els participants van fer un lipdub al vestíbul de l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera.

L'associació Grups d'Acompanyament al Dol va néixer l'any 2004. A banda de la Jornada d'Acompanyament al Dol i la Malaltia, des de fa quatre anys organitza el postgrau d'Especialista Universitari en acompanyament al dol a la UdL.