Com cada 14 d’octubre i seguint una antiga tradició, Alguaire va celebrar la festa del seu fill Sant Faust (Fausto), llaurador i confessor. A part de l’Eucaristia, la festivitat va tenir un altre acte destacat, la presentació a càrrec de Jordi Curcó de l’edició dels nous goigs de Sant Faust i de la Mare de Déu del Merli.

L’acte central de la festa fou la celebració de l’Eucaristia que en honor del copatró del poble tingué lloc al vespre a l’església parroquial de Sant Serni, oficiada pel rector Mn. Carles Martí, amb l’assistència d’un bon nombre de vilatans i també del seu alcalde Anton Perea i de diversos regidors.

El rector d’Alguaire en la seva homilia, va fer referència a la tradició que envolta la figura de Sant Fausto i a l’agermanament amb el petit poble de Bujanda, a Àlaba (País Basc), on es venera en un sepulcre de la seva església el cos incorrupte d’aquest sant lleidatà, indret on els alguairencs peregrinen tots els anys el segon diumenge de juliol.

Finalitzada l’Eucaristia es procedí a la presentació de la nova edició dels Goigs de Sant Faust i també dels goigs de la Mare de Déu del Merli, patrona d’Alguaire i venerada de temps antic en el seu santuari.

Els nous exemplars han estat impresos artesanalment pel tipògraf Dionís Gutiérrez a  l’Impremta de la Diputació de Lleida, amb lletres de plom, les més modernes de les quals compten amb una antiguitat de setanta anys. Compten també amb una delicada ornamentació a base d’una sanefa que els envolta, obra del pictògraf lleidatà Enric Crous (1908-1987) i una il·lustració de Sant Faust amb dibuix de l’artista José A. Ferrer.

Jordi Curcó presenta els nous goigs de Sant Faust i de la Mare de Déu del Merli

L’historiador i periodista Jordi Curcó, que ja ha editat diversos treballs dedicats a Sant Faust des de la visió històrica, la tradició i la llegenda, va ser l’encarregat de presentar les noves edicions d’aquests goigs.

Entre otras cosas, en la seva intervenció va explicar que se suposava que Sant Faust va néixer a Alguaire, a finals del segle VI i que va morir el 14 d’octubre de l’any 614. Curcó va fer memòria de la tradició i la llegenda entorn a la vida de Sant Fausto, que el situa en aquets poble del Segrià i el fa home de bondats i virtuts cristianes, a més de confessar públicament la seva fe. Jordi Curcó va encoratjar als alguairencs a conservar i preservar la festa i tradició d’aquest fill d’Alguaire a les futures generacions: “Un home bo i senzill, que va saber parlar de Déu als qui l’envoltaven i que al llarg dels anys i dels segles, ha agermanat pobles i persones”, va afegir.

La festa va concloure amb el cant dels Goigs de Sant Faust en la seva flamant i nova edició, la posterior veneració de la seva relíquia i la benedicció i distribució del popular i tradicional pa beneït de Sant Fausto, que els alguairencs van recollir amb emoció.