El Moviment de Professionals Catòlics de Lleida va organitzar el passat 18 d'abril una nova tertúlia amb el títol 'Espiritualitat i religió en moments d'incertesa' al Cafè de Teatre de l'Escorxador. Hi van participar Jordi Capdevila, professor del Col·legi Episcopal i Margarida Llop, mestra del Centre Penitenciari de Ponent.

Jordi Capdevila va destacar que "en aquest món d'incertesa no sabem si allò que vivim és realitat o mentida". "Vivim en un aiguabarreig mental inherent a la condició humana", va dir. Per combatre aquesta situació Capdevila va recalcar la importància de "fer silenci". "Quan nosaltres parlem amb nosaltres mateixos, és quan surten les preguntes i les respostes", va dir. En aquest sentit va afegir que "el silenci no és el no soroll o la no-resposta. El silenci és una cruïlla de sorolls".

Va destacar que el silenci "ens fa por perquè pot ser una anomalia, un tresor, potser una utopia". Jordi Capdevila va reiterar que "és impossible donar significat a la nostra existència sense silenci". I en la mateixa línia va afirmar que "el sentit de la vida no està en l'exterior". També va destacar que "ara fugim del silenci i el diàleg amb nosaltres mateixos no existeix". Va continuar dient que el silenci "és inherent al fet espiritual per trobar respostes en temps d'incertesa". I per cloure va destacar que "el silencia és catàrtic, perquè ens fa fer preguntes, les respostes de les quals ens fan avançar" i per això va reivindicar "fer pedagogia del silenci".

Per la seva banda, Margarida Llop va començar dient que "els moments d'incertesa o crisi poden ser bons, perquè ens obliguen a parar". "La crisi ens fa perdre consciència de l'entorn, les incerteses ens han d'ajudar a tirar endavant", va explicar. Llop va destacar que a partir del segle XX es parla de dos conceptes de religió, la religió pública i la religió privada. A més, va reiterar que "hem de viure la nostra fe a l'Església i capacitar per dialogar amb la societat".

Com a reptes de futur Llop va apostar per "un reagrupament cristià per una millor presència a l'espai públic i la creació d'un espai cultural per compartir". Per acabar, va afirmar que "la incertesa ha vingut per no marxar", i va afegir que "qui fa silenci troba a Déu".