El monjo de Montserrat i director de la revista Documents d'Església, Bernabé Dalmau, ha protagonitzat la conferència Els congressos litúrgics de Montserrat (1915, 1965 i 1990), una xerrada-repàs en el marc del IV Congrés Litúrgic de Montserrat, que s’ha celebrant aquest cap de setmana.

Bernabé, que és el traductor dels documents del Concili Vaticà II i els principals textos dels pontificats de Joan Pau II i de Benet XVI, ha recordat els inicis del primer congrés, que tingué lloc al monestir de Montserrat del 5 al 10 de juliol de 1915, i ha repassat les conclusions de les convocatòries posteriors. "La primera edició fou un punt de partida que ha tingut continuïtat en el treball de moltes persones. Les successives convocatòries han seguit la seva estela", ha explicat el religiós. "Convé aprofitar les jornades per no deixar morir la necessitat de potenciar la qualitat de la nostra litúrgia".

L’aplicació del I Congrés Litúrgic de Montserrat va comportar la pràctica d’una litúrgia fidel a la romanitat, el foment de l’espiritualitat i la pietat litúrgica i sacramental i la proposta d’una participació activa dels fidels en l’acció litúrgica. "Lluís Carreras va proposar un congrés de litúrgia a Montserrat per fomentar el moviment litúrgic. Es va aconseguir el suport del clergat i es va organitzar a Barcelona una primera junta organitzadora", ha relatat. "El congrés aplegà més de 2.000 persones i no hi mancà cap dels personatges de l'època. Hi havia els bisbes de la Tarraconense, i figures com Puig i Cadafalch, Gaudí i Lluís Millet".

Posteriorment, en el II Congrés es va confirmar la línia iniciada l’any 1915, amb la renovació litúrgica proposada pel Concili Vaticà II, especialment en la Constitució Sacrosanctum Concilium.

El III Congrés Litúrgic de Montserrat, al cap de setanta-cinc anys del primer, va estar centrat en dos temes: la litúrgia, el cor de la vida cristiana i el balanç i perspectives de la reforma litúrgica conciliar a Catalunya. Poc abans d'aquella celebració, l'any 1986, es va fundar l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, dins la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC).

La música litúrgica



Durant el matí del divendres es van celebrar diferents presentacions i actes entre els quals hi destaca la xerrada a càrrec del rector de l'església de Sant Feliu de Girona, Joan Baburés, que va parlar de la música litúrgica.

El prelat va assegurar que "ara es canta més i millor", si bé ha lamentat que no a tot arreu es donen aquestes condicions.

D'altra banda, va recordar que el Concili Vaticà II remarca el cant com a part integrant de la litúrgia i va continuar amb l'afirmació següent: "La música ha estat sempre considerada un do diví".

"Des dels primers segles, la pràctica litúrgica inclou el cant. No és fins després de 1.000 anys, amb les misses privades, que es comencen a permetre celebracions sense cant. No hem d'oblidar que la primera missa va ser cantada. Cant i música són un instrument de celebració. El cant intenta apropar els fidels a la celebració, a la vegada que la celebració als fidels", va sentenciar.