El Bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, va presidir la tarda del dissabte 17 de març la inauguració de la restauració de l'altar del Sagrat Cor de Jesús de l'església parroquial de Sant Antolí d'Aitona.

S'inicià amb la celebració de l'Eucaristia, concelebrada pel rector del poble Mn. Francisco José Ribas, amb l'assistència de l'alcaldessa d'Aitona Rosa Pujol acompanyada per diversos regidors de l'ajuntament, les pubilles i l'hereu, així com un gran nombre de fidels que omplien gairebé el temple.

El bisbe Salvador en la seva homilia digué que "La bellesa i l'art ens apropen a Déu" i agraí l'entesa entre les institucions que han fet possible la restauració de l'altar del Sagrat Cor i l'interès del poble d'Aitona per tenir: "bonica la que és la vostra església i no pas meva, sinó del poble", digué tot afegint un comentari complicitat amb els aitonecs : "A Aitona sempre esteu de festa".

Finalitzada la Missa el bisbe Salvador, acompanyat pel rector i autoritats, s'apropà a l'altar per procedir a la seva benedicció. Abans però, l'alcaldessa Rosa Pujol, convidà a tots a contemplar: "la meravella i bellesa d'aquest retaule del Sagrat Cor, que ara ofereix la seva millor imatge i que és una important peça del patrimoni cultural, artístic i religiós d'Aitona".

L'altar ara restaurat, va ser bastit els anys 40 de la mà de la direcció General de Regions Devastades, que va fer-se càrrec de la rehabilitació d'aquest espaiós i gairebé catedralici temple que havia estat totalment incendiat i devastat en els inicis de la Guerra Civil.

De bona factura artística, tot i ser de guix, el sumptuós altar vol imitar un retaule neoclàssic de marbre, però mai havia estat, de fet decorat com calia. Ara li ha arribat el moment, mercès a la col·laboració de la Diputació, l'Ajuntament d'Aitona i la parròquia, que han assumit plegats el finançament de l'obra a mans dels restauradors lleidatans José A. Ferrer i Lluís Capdevila que ja en el mes de febrer de l'any 2016 havien fet una altra restauració en aquest temple, en aquella ocasió va ser l'altar de la Mare de Déu del Roser, col·locat a l'altra banda del creuer,davant el retaule del Sagrat Cor i també de considerables dimensions.

Els restauradors han treballat durant 35 dies i gairebé 350 hores. Pel que fa a la decoració s'han empleat 2.000 fulles de pa d'or, per tal de daurar els elements més singulars del retaule, molt especialment la part central del cambril on s'encabirà la imatge del Sagrat Cor de Jesús, recuperant els originals elements treballats en relleu que representen els atributs de la Passió. S'ha imitat el marbre emprant tonalitats blanques i en canvi colors ocres i sienes pel que fa a la imitació del suposat marbre negre de les columnes del retaule.

El rector d'Aitona Mn. Francisco José Ribas, no amagà la seva satisfacció pel resultat final de la restauració amb un contundent: "Ha quedat preciós!".

Jordi Curcó