300 mestres i professors van participar aquest dissabte 17 de març en la 12a Jornada de Mestres i Professors de Religió de les diòcesis amb seu a Catalunya, docents que imparteixen aquesta assignatura en centres públics, concertats i privats de Catalunya i d’Andorra.

Javier Cortés, expert en educació i religiós marianista, va destacar en la ponència central la vocació i la passió com un element essencial de la tasca docent. I dins d’aquest àmbit, l’aportació primordial dels professors de religió, a més dels continguts, ha de ser en el camp de l’espiritualitat: "Nosaltres som els experts en el món d’allò espiritual".

Cortés va concloure que "el primer objectiu de la classe de Religió hauria de ser que els alumnes prenguin consciència de la seva dimensió espiritual, de la mateixa manera que la de la plàstica ha de fer adonar-los de la seva dimensió estètica".

Per la seva experiència com a professor de filosofia i actualment director del col·legi Summa Aldapeta de Sant Sebastià, Cortés va explicar que secularització no significa desinterès per allò religiós. En aquest context, "si avui ens demanen religió, i només els oferim ètica, drets humans, ecologia o rituals, els alumnes canalitzaran la seva insatisfacció espiritual cap a altres formes de religió", formes que no sempre faciliten el creixement dels alumnes.

També el manifest final de la Jornada remarca la necessitat que la classe de religió, en un context de "complexitat social", ha de ser un espai per créixer en qualitat humana". El papa Francesc s’hi refereix en l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia quan afirma que "L’educació comporta la tasca de promoure llibertats responsables, que en les cruïlles sàpiguen escollir amb sentit i intel·ligència; persones que comprenguin sense reserves que tenen a les mans la seva vida i la de la seva comunitat i que aquesta llibertat és un do immens". 

La jornada anual de mestres i professors de Religió catòlica està  organitzada pel Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). En la inauguració de les Jornades, l’arquebisbe Jaume Pujol, president del SIERC, va agrair la "passió educativa dels docents" i va destacar la preocupació del papa Francesc per l’educació i per "escoltar els joves".

En la presentació també hi va intervenir el delegat d’ensenyament de l’arquebisbat de Barcelona, Ramon Corts, com a diòcesi que aquest any acollia la trobada; el secretari general de la Fundació Escola Cristiana, Enric Puig; i el director general de Centres Concertats i de Centres Privats del Departament d’Ensenyament, Miquel Mateo. En les intervencions es va defensar la vigència de la proposta formativa de la classe de Religió i es va agrair la tasca que realitzen els professors al servei dels alumnes que escullen l’assignatura.

La Jornada celebrada al Col·legi dels Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi de Barcelona es va tancar amb una eucaristia presidida per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. El cardenal també va agrair la tasca dels docents "enmig d’un món en el que l’acollida del vostre missatge no és fàcil". I va remarcar que "quan un treballa amb amor, amb pedagogia generosa, tard o d’hora dona fruit".

La jornada se celebra cada any a una diòcesi diferent i l’organitzen conjuntament les delegacions d’Ensenyament dels deu bisbats amb seu a Catalunya i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que agrupa 400 escoles cristianes. És un espai de formació i de trobada entre els professors i mestres de les diverses diòcesis i centres públics i concertats. S’hi fan diversos tallers i les editorials presenten materials i recursos pedagògics per innovar en l’assignatura de Religió.