L'arquitecte Ramon Maria Reig va impartir el passat 15 de febrer la xerrada ' El Cos i l'art' dintre del cicle 'El cos' que aquest any organitza l'IREL (Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida). Ramon Maria Reig va començar per definir cos.

"És una reunió de matèria que està estructurada en diverses maneres possibles", va dir. "Cada dia tenim 55.000 pensaments, afortunadament molts d'ells inconscients".

A continuació es va preguntar si el cos és "quelcom contraposat a l'esperit". Ramon Maria Reig va explicar que "l'esperit acompanya a la creació des de l'inici d'ella". El ponent va mostrar diferents obres d'art per explicar la relació entre cos i art. Entre elles va destacar les pintures de la Capella Sixtina de Miquel Àngel, el Pantocràtor de Sant de Climent de Taüll, l'Anunciació de Fra Angelico o pintures de Paul Klee. "L'esperit és amor i l'amor no pot més que crear", va dir. Ramon Maria Reig va destacar que "l'anhel de plenitud dóna sentit a la vida".

El ponent va definir l'art com "combinacions fetes per un ésser conscient" i la bellesa com "el resultat de la sublimitat". Malgrat això va dir que "les obres d'art poden ser obres d'art malgrat la seva lletjor". En aquest punt, va destacar, parafrasejant a Sant Pau, que "tota creació avança cap a la glorificació dels fills de Déu". I va afegir que "el sostrat de la realitat és l'amor. És l'amor el que mou tots els àmbits de la realitat".

Reig va destacar que "l'art apunta cap a més enllà de la raó, apunta cap al misteri". "L'art segueix el procés de tota creació, si tenim la millor matèria possible, farem el millor art possible". Per acabar va afirmar que "l'obra d'art més sublim és Jesucrist i l'artista és Déu".