Els dies 15 i 16 de febrer de 2018 ha tingut lloc la reunió n. 225 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) a la Casa d’Espiritualitat «Maria Immaculada» de Tiana. La reunió ha estat presidida per Mons. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona.

Els bisbes s’han reunit amb les autoritats acadèmiques de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, que agrupa les Facultats de Teologia de Catalunya, la Facultat Eclesiàstica de Filosofia de Catalunya i la Facultat «Antoni Gaudí», per dialogar amb ells sobre les diverses aportacions de les matèries teològiques, filosòfiques i humanístiques al pensament cristià d’avui. Els degans de les tres facultats, Dr. Joan Planellas, Dr. Jaume Aymar i Dr. David Abadias, han presentat els respectius temes. També el Dr. Joan Planellas ha exposat als bisbes els resultats de l’informe que l’Agència Vaticana per a l’Avaluació i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO) ha realitzat amb satisfacció a la Facultat de Teologia de Catalunya.

El rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Dr. Armand Puig ha presentat la nova Constitució Apostòlica «Veritatis Gaudium», del papa Francesc, aprovada el 27 de desembre de 2017, que regula les institucions acadèmiques eclesiàstiques per a una revisió i actualització dels estudis, d’acord amb el desenvolupament d’aquests estudis en els darrers anys i també pel nou context sociocultural del nostre món.

S’ha tingut present també que el proper 7 de març s’escau el 50è aniversari de l’erecció canònica de la Facultat de Teologia, amb dues seus a Barcelona i Sant Cugat del Vallès. Aquell dia, se celebrarà l’Eucaristia que presidirà el Gran Canceller, cardenal Omella, i a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona el prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l’arquebisbe Lluís Ladaria Ferrer, pronunciarà la lliçó magistral «Fer teologia en el context universitari i cultural del segle XXI».

També el Dr. Armand Puig ha presentat el nou número de la revista Quaderns de Pastoral, una publicació que a partir d’ara edita la Càtedra de Teologia Pastoral «Arquebisbe Josep Pont i Gol» i dirigeix el Dr. Daniel Palau, prevere del bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

Mons. Francesc Pardo, com a president del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de Joventut (SIJ), acompanyat d’alguns membres del SIJ, Mn. Bruno Bérchez, Mn. Ivan Cid, la Sra. Sílvia Ruzo i Mn. Gerard Reverter, han informat els bisbes dels diferents aspectes organitzatius i de contingut de l’Aplec de l’Esperit, la trobada interdiocesana de joves de les deu diòcesis catalanes i de les illes Balears i Andorra, que tindrà lloc a Tortosa, els propers 19 i 20 de maig, solemnitat de Pentecosta, i que enguany té com a  lema Crist és la Vida.

Els bisbes han designat Mons. Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona, com a nou Bisbe-President del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears (SIC) i han encomanat l’acompanyament del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera (SIPO) a Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona. També atendrà, juntament amb Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona, l’àmbit interdiocesà de la Pastoral de Joventut.

S’ha presentat als bisbes el Balanç econòmic de l’any 2017 i el Pressupost de l’any 2018 del Fons Comú Interdiocesà, els quals han estat estudiats i aprovats.

Els bisbes han tractat també diverses qüestions relatives a ensenyament, patrimoni artístic, pastoral de la salut, i seminaris.

Així mateix han reflexionat sobre el moment polític i social que es viu a Catalunya i han fet pública la següent Nota:

Nota dels Bisbes de Catalunya

En aquest temps de Quaresma, quan se’ns convida a la conversió personal i comunitària, no podem obviar els esdeveniments polítics i socials que s’han produït en els darrers mesos a Catalunya.

Des d’aquesta perspectiva els bisbes de les diòcesis catalanes adrecem una crida a tothom a fer un esforç per refer la confiança mútua dins d’una societat com la nostra en la qual es dona una gran pluralitat cultural, política i també religiosa. La cohesió social, la concòrdia, el sentir-nos propers els uns als altres i el respecte als drets de totes les persones que viuen a Catalunya han de ser un dels nostres objectius prioritaris en aquest moment.

No podem ignorar ni menystenir que en relació a Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada que sigui mínimament acceptable per a tots, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú de tothom. Per això, tal com hem demanat repetidament, amb paraules del papa Francesc amb les que ens sentim compromesos, diem als catòlics i a tots els qui ens vulguin escoltar que «és hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegiï el diàleg com a forma de trobament, la recerca de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, memoriosa i sense exclusions». (Evangelii Gaudium 239).

El passat 21 de desembre es van realitzar eleccions al Parlament amb una gran participació dels electors. És necessari que, amb voluntat de servei, els parlamentaris escollits impulsin els mecanismes democràtics per a la formació d’un nou govern de la Generalitat que actuï amb sentit de responsabilitat envers tots els col·lectius del país, i especialment els més necessitats de superar les conseqüències de la crisi institucional, econòmica i social que vivim. 

Volem fer esment d’una qüestió concreta que ens preocupa. Pel que fa a la presó preventiva d’alguns antics membres del govern i d’alguns dirigents d’organitzacions socials, sense entrar en debats jurídics, demanem una reflexió serena sobre aquest fet, en vistes a propiciar el clima de diàleg que tant necessitem i en la que no es deixin de considerar les circumstàncies personals dels afectats.

Com a ciutadans d’aquest país i pastors de l’Església que fa camí a Catalunya, novament reafirmem que, encara que no ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta als nous escenaris que en els darrers temps s’han plantejat, defensem la legitimitat moral de les diverses opcions sobre l’estructura política de Catalunya que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i siguin defensades de forma pacífica i democràtica.

Finalment, demanem als catòlics que, descobrint el pas de Déu per la vida en aquests moments de complexitat, siguem instruments de pau i reconciliació enmig de la societat catalana, i no deixem de pregar el bon Déu per la pau i la justícia a Catalunya.

Tiana, 16 de febrer de 2018