L'IREL (Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida) celebra aquest any el seu 25è aniversari. Aquesta institució acadèmica va néixer fruit d'una conversa entre l'historiador, Manel Lladonosa, el jesuïta Estanislau de Balanzó, i el sacerdot lleidatà Ramon Prat,... 

amb la intenció de promoure ponts entre la fe i la cultura.

Al llarg dels seus 25 anys han passat per les seves aules un total de 3.100 alumnes. Molts d'ells han estat alumnes de la UdL que han cursat assignatures de lliure elecció i d'altres han iniciat estudis religiosos. Entre aquests 139 han acabat el Grau (abans diplomatura) en Ciències Religioses i 67 han fet el Màster (abans llicenciatura). Aquest any l'IREL compta amb 110 alumnes. A més a més, sis alumnes que van començar els estudis a l'IREL han acabat els estudis de Teologia a la Facultat de Teologia de Barcelona. I al llarg de la seva història un total de 44 alumnes han llegit la tesina del Màster.

L'IREL ha tingut al llarg de la seva història un centenar de professors i ha editat 50 publicacions, entre les quals es troben les 25 lliçons inaugurals de cada curs.

Un dels trets d'identitat de la institució ha estat la participació en la vida cultural de la ciutat. Així, l'IREL hi ha col·laborat en 500 actes culturals, entre ells unes 250 conferències. A més, l'IREL té una biblioteca de 80.000 llibres, procedent del Seminari Diocesà.

El director de l'IREL, Ramon Prat, explica que entre els estudiants que arriben cada any a la institució hi ha un sector jove que busca un sentit a la vida. "És gent que busca el sentit de la vida o raons per viure", afirma Ramon Prat. "També hi ha mestres que vénen a obtenir el títol de professor de religió", ha dit. Però "la majoria dels alumnes, és gent que vénen a formar-se", ha explicat.

Per celebrar el 25 aniversari l'IREL s'han organitzat una vintena d'actes que van des del vessant acadèmic, el vessant testimonial i l'artístic. El 20 d'octubre començaran els actes amb un recital poètic i la lliçó inaugural del curs 2016-2017 a càrrec del director de l'IREL Ramon Prat.

L'endemà, 21 d'octubre, es celebrarà una eucaristia amb missa cantada a la Capella de l'Estudi General (actualment Església de Sant Martí Vell).

Durant tot el curs hi haurà actes acadèmics com el 25è cicle de conferències que enguany abordarà  'La celebració' i el seminari 'Atri dels Gentils' que aquest any commemorarà els 700 anys de Ramon Llull. També hi haurà dues taules rodones per explicar l'IREL des de la vessant testimonial, una on alumnes i professors de l'IREL explicaran la seva experiència i una altra sobre el sentit de la vida des de la vessant del diàleg interreligiós. Entre els actes literaris destaquen una exposició de cartells i fotos dels 25 anys de l'IREL i un recital poètic.

Els actes del 25è aniversari acabaran a l’octubre del 2017. El 19 d'octubre de 2017 hi haurà la lliçó inaugural del curs 2016-2017 que anirà a càrrec de Manel Lladonosa, sobre 'L'IREL i la societat lleidatana'. El 27 d'octubre de 2017  tindrà lloc l'acte institucional de cloenda dels 25 anys de l'IREL amb un concert de la coral Maristes a l'Església de Sant Llorenç.

Entre els reptes de futur de l'IREL es troben "continuar aquest diàleg entre fe i cultura i oferir un espai de reflexió adequat per al moment actual", segons ha explicat Ramon Prat. Precisament, la feina del Consell General de l'IREL (el màxim òrgan de reflexió de l'entitat) serà durant tot l'any repensar la institució per afrontar el futur.