La psicòloga Marta Trepat va impartir el passat dijous 10 de novembre la segona conferència dintre del cicle de ponències 'Celebrar' en el marc de la celebració del 25è aniversari de l'IREL (Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida). La psicòloga va impartir la conferència 'El goig de la celebració' en una sala d'actes de l'IREL plena de gom a gom.

Marta Trepat va agafar com a fil conductor de la seva xerrada els textos de la Beata Juliana de Norwich, una teòloga anglesa del segle XIV.

Trepat va explicar que Juliana de Norwich dóna una imatge de l'amor de Déu alegre i compassiu. I la va posar en contraposició a la teologia medieval de l'època que se centrava en el fet que "el pecat ofèn a Déu i li roba l'honor". I per reparar aquest honor la teologia medieval exigia "un plus de compensació". I d'aquesta manera, segons Trepat, es posava en segon terme "la bondat de l'amor de la creació".

La psicòloga va vincular aquesta interpretació de la teologia amb l'instint de vida i l'instint de mort que segles més tard desenvolupà Sigmund Freud. "Ara a la nostra societat hi ha gent que té addicció a l'estrès, i ens atreuen coses que no ens fan feliços, com l'addicció al consum, Això és instint de mort", va dir Trepat. "Pensem que Déu ens castiga quan qui realment es castiga som nosaltres", va destacar. Segons Trepat "Déu se solidaritza amb el patiment, no és un Déu de morts, és un Déu de vius".

En aquest sentit va destacar que "Déu ens estima per solidaritzar-se amb els que pateixen", i precisament això ens "ho hem de creure i treballar-ho".
I per portar això a la vida quotidiana, la conferenciant va proposar tres respostes: l'ascètica, la contemplativa i la profètica.

La pròxima conferència del cicle anirà a càrrec de Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Joan Maragall i degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull.