El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Xerrada a Bell-lloc sobre els Màrtirs del Segle XX

Bell-lloc d’Urgell, poble natal de Mn. Josep Nadal Guiu, un dels 522 màrtirs beatificat a Tarragona el passat 13 d’octubre; va acollir el 10 d’octubre una xerrada dedicada als Màrtirs del S.XX A la diòcesi de Lleida, en el marc de les activitats organitzades per la parròquia com a preparació a la beatificació del seu fill i ja Beat.

Davant una nodria concurrència, entre els assistents es podia comptar amb el germà, nebots i altres familiars de Mn. Nadal.

El periodista i historiador Jordi Curcó, membre alhora de la Comissió Pro Canonització del beat Francesc Castelló, feu una succinta intervenció en la qual es referí als fets històrics de la persecució religiosa a la diòcesi de Lleida que qualificà com “Dilatada en el temps, devastadora amb els béns eclesiàstics i cruel i sagnant amb les persones i amb el deliberat i únic propòsit d’eradicar la religió i la fe a casa nostra”.

Pel que fa a les persones, Jordi Curcó digué que la persecució religiosa afectà el 65’8 % del clergat diocesà que hi va perdre la vida. Dos de cada tres mossens van morir, fins a un total de 270 dels 410 que tenia la Diòcesi de Lleida el 1936. Sense comptar els també nombrosos religiosos i religioses, així com laics, dels qual va destacar el jove màrtir Francesc Castelló, beatificat pel papa Joan Pau II l’11 de març de 2001.

Especial menció féu del martiri del bisbe de Lleida Salvi Huix i dels anomenats “Curetas de Mozón”, Mn. Josep Nadal, fill del Bell-lloc i Mn. José Jordan: “El d’aquests i de tots els nostres màrtirs és un relat històric que ens parla de fecunditat del dolor i del martiri cristià. D’una església la de Lleida, martirial, que ens parla d’amor, de reconciliació, de justícia i pau. En rememorar el martiri de tots aquells que lliuraren la seva vida per amor a Déu i als germans, cal dir que tots ells assumiren la mort essent fidels a les seves conviccions religioses els laics; a la seva vida consagrada a Déu, els religiosos, i al seu sacerdoci ministerial, els preveres. Tots ells moriren com havien viscut, lliurats a Crist i els germans, per amor a Déu i moriren perdonant. Són per damunt de qualsevol altra consideració, veritables testimonis de Fe”.

Jordi Curcó va concloure la seva intervenció tot dient que l’església té també el dret i el deure d’ honorar els seus màrtirs. I Bell-lloc també, té el dret i el deure d’honorar el seu fill Mn. Josep Nadal Guiu.

En l’acte intervingué també Mn. Gerard Soler, vicepostulador de la Causa de Canonització del Beat Francesc Castelló, que convidà als fills de Bell-lloc a estimar el seu fill Mn. Nadal: “És el més gran que teniu en aquest poble, us hi heu d’encomanar, donar-lo a conèixer i sentir-vos orgullosos de tenir entre vosaltres un màrtir i un Beat, testimoni de Crist i model per viure una fe compromesa”.

També intervingué Mn. Joan R. Ezquerra, director del Secretariat per a les Causes dels Sants, per tal d’explicar que en Tarragona es beatificarien a mig miler de màrtirs inclosos en 33 causes de beatificació, destacant que cinc de les quals corresponien a la diòcesi de Lleida: El procés de beatificació de Mn. Nadal i Mn. Jordán, així com el del Bisbe Salvi Huix, acompanyat per leds causes de 68 germans maristes, 19 pares mercedaris.

Acció de gràcies, el dissabte, 26 de juliol

Els actes programats a Bell-lloc amb motiu de la beatificació de Mn. Josep Nadal, tindran com a culminació una celebració festiva i joiosa d’Acció de Gràcies, el dissabte 26 d’octubre.

Els actes s’iniciaran a les 4’30 de la tarda amb un repic de campanes, a càrrec de l’Associació de Campaners de les Borges Blanques i sortida dels gegants del barri de Jaume I de Lleida, acompanyats pel grup de grallers i el Ball de Bastons. A les 6 de la tarda tindrà lloc a la parròquia de Sant Miquel la Missa concelebrada d’Acció de Gràcies, presidida pel Mn. Joan R. Ezquerra, amb la participació de la Coral Noves Veus. La celebració clourà amb la veneració de la relíquia de nou Beat.