La segona jornada de la visita pastoral del bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, als poblets de muntanya fou el dia 11 de juliol, dissabte.

Un seguit de poblets petits, en aquest cas, de la comarca de La Terreta. Pertanyen tots ells al municipi de Tremp, però són del Bisbat de Lleida. Pujant al Pont de Suert, se situen a mà dreta, a l’altre costat del riu Noguera Ribagorçana.

Són 14 nuclis, servits pastoralment pel mossèn d’Areny, Isaías Pita, que acompanyà el bisbe Joan, en aquesta visita pastoral, que podríem qualificar de visita “atípica”, però molt cordial. Fou una trobada del bisbe amb la gent, poca, de cada nucli. Una conversa, una visita a l’església i al cementiri, una pregària pels difunts; en alguns llocs, naturalment, un petit refrigeri amb què la gent obsequià Mons. Piris i compartí amb ell.

El bisbe Joan aprofità la invitació de diverses associacions del territori i de l’Ajuntament de Tremp. Fa anys que el Bisbat de Lleida i l’Ajuntament col·laboren en la catalogació del patrimoni que aquest Bisbat té en aquest municipi. El Bisbat ha rehabilitat o consolidat recentment les esglésies de St. Joan Baptista de Castissent, Sta. Maria d’Espluga de Serra i l’ermita de Sant Gervàs i Sant Protàs de la Terreta.

A l’octubre de 2014, les associacions de veïns, l’Associació pel Patrimoni de la Terreta i l’Ajuntament de Tremp es van reunir amb el Bisbat de Lleida per fer un front comú d’urgència que permetés trobar els recursos necessaris per consolidar l’església de Sant Pere d’Orrit i evitar-ne l’ensorrament de la teulada. Aquesta església, d’estil romànic llombard, forma amb el castell un conjunt patrimonial d’interès històric i patrimonial. D’aquí procedeix el Jurament de Radulf Oriol, castlà d’Orrit i Areny, a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047), considerat el primer text en llengua catalana.

A l’abril de 2015, l’Ajuntament de Tremp ha declarat el conjunt Bé Cultural d’Interès Patrimonial.

L’església d’Orrit només és accessible a peu, fet que complica i encareix qualsevol obra que s’hi hagi de fer. Amb l’ajut de tots els agents del territori s’ha aconseguit el compromís de la Diputació de Lleida de 20.000 euros  per a una primera fase d’intervenció d’urgència, però cal continuar insistint en diverses instàncies per aconseguir els diners suficients per a la consolidació completa i posterior restauració d’aquesta emblemàtica joia del romànic. En aquest sentit, la visita del Bisbe ha propiciat la renovació el compromís de tots, sumant-hi també l’Associació Cultural de la Terreta, per aconseguir la fita comuna.

Els pobles visitats van ser Torre de Tamúrcia, Torogó, Espluga Serra, Castellet, Aulàs, Sapeira, Orrit, Castissent i Tercui.

Presentem algunes vistes de gent i esglésies visitades en aquest enllaç.