Els lleidatans han tornat a participar massivament aquest 11 de maig en la missa solemne a la catedral i l’ofrena floral al patró Sant Anastasi amb motiu de la Festa Major. Durant l’eucaristia, concelebrada pel bisbe Joan Piris i un nombrós grup de sacerdots de la diòcesi, va tenir una participació destacada el rector de la Parròquia de la Mare de Déu de Montserrat, mossèn Manel Mercadé, el qual va ser l’encarregat de fer l’homilia.

Acostuma a ser una tradició que cada any sigui un sacerdot jove de la diòcesi qui tingui aquest honor. En aquesta ocasió, Mn. Mercadé va fer una original comparació entre la Paraula de Déu, la del Bisbe Joan i el que ell va nomenar les deu piulades twitteres de Sant Anastasi, que són com a una sèrie de consignes a seguir pels bons cristians, per acabar enllaçant-ho amb la festa i la tradició.

Com és costum, a la sortida de la Catedral, es van cantar els antics goigs en lloança de sant Anastasi, mentre la imatge del patró era portada per una entitat i el pendó pel regidor més jove de la Paeria, Antoni Postius. En aquesta ocasió, han estat els Armats de la Sang, que enguany compleixen el seu 260 aniversari, qui han portat en processó la imatge de sant Anastasi fins a la plaça de Sant Joan on s’ha fet l’ofrena floral.

Els portadors i el senyor Bisbe han rebut de mans de l’alcalde, Àngel Ros, una reproducció de la imatge de Sant Anastasi, obra de l’artista José Antonio Ferrer, que també serà lliurada pròximament a tots els qui han fet aquesta funció alguna vegada en les Festes de Maig passades.

Ja arribats a la plaça, el bisbe de Lleida ha saludat els assistents i, acabades les ofrenes, els Armats de la Sang han traslladat la imatge de Sant Anastasi a l’interior de l’església de Sant Joan, acompanyada pels Ministrers de Lleida.

Sant Anastasi va ser proclamat pels paers de la ciutat Patró de Lleida el 9 de maig de l’any 1627, acordant celebrar la seva festa l’11 de maig, com així ha estat sens interrupció durant 386 anys.

Sant Anastasi va ser un jove soldat romà que, segons la tradició i llegenda va néixer a la ciutat de Lleida a finals del segle III i va morir martiritzat a Badalona, després de convertir-se al cristianisme.

Galeria d’imatges