El Cafè del Teatre de l'Escorxador va acollir el passat 16 de gener la tertúlia organitzada pel Moviment de Professionals Catòlics del Bisbat de Lleida amb el títol 'La conversió ecològica'. Hi van participar el matrimoni format per Ester Vinyes, llicenciada en Ciències Ambientals i Jesús Lapeña, infermer.

Ester Vinyes va explicar que "de canvis climàtics n'hi ha hagut sempre però està demostrat que la causa d'aquest canvi és humana". Va destacar que la temperatura de la terra augmentarà entre 2 i 3 graus l'any 2100. "Els responsables d'aquest escalfament són els gasos que provoquen l'efecte hivernacle: el diòxid de carboni, el vapor d'aigua i el metà", va dir.

Vinyes va assenyalar que "tenim un problema de residus, de contaminació de l'aigua i de reducció de la capa d'ozó". En aquest sentit va destacar que "la qualitat de les collites disminueix per la sequera".

A més, va assegurar que als països desenvolupats tenim marge de maniobra per adaptar els nostres cultius a les noves condicions, però els països pobres ho pateixen més, perquè no sé sap quins cultius podran transformar. "En el futur, el món serà molt incert climàticament, hi haurà més sequeres i més efectes catastròfics", va dir.
Va explicar el concepte petjada ecològica. Es tracta de l'àrea de planeta que necessita cada persona per generar els recursos que consumeix. Actualment, la mitjana mundial és d'1,7 hectàrees per persona mentre que a Catalunya la mitjana és de quatre hectàrees. És a dir, necessitaríem entre dos i tres planetes si tots els habitants de la terra consumeixen com els catalans.

Per altra banda, Jesús Lapeña, espòs de l'Ester, va explicar la seva experiència quan van decidir adaptar el seva habitatge familiar per fer una llar sostenible. Lapeña va enumerar les mesures que han impulsat per remodelar la seva llar com la recollida d'aigües de la pluja, la recollida de brossa orgànica per fer compost, l'hort; la caldera de biomassa, entre altres. "Per desplaçar-nos vam optar per tindre només un cotxe i moure'ns en bicicleta, i no tenim aire condicionat o assecadora". En relació al combustible, Lapeña va dir que els cotxes elèctrics seran per a una minoria i va cloure que "la reducció energètica és una emergència".

Per acabar, Pepita Macià, membre del Moviment de Professionals Catòlics va fer una lectura cristiana de la crisi ecològica a partir en l'encíclica Laudato Si, del Papa Francesc. Macià va alertar de la globalització, de la indiferència i recordant les paraules del Papa Francesc quan diu que "no hi ha una crisi ambiental i una crisi social, és una sola crisis". En la mateixa línia va apostar per fer una conversió ecològica "que no pot ser una conversió des de l'individu sinó comunitària" i això porta necessàriament a "un canvi d'estil de vida".

Després de les tres intervencions, els assistents van establir una tertúlia on van coincidir en la necessitat de canviar el model de consum cap a una societat amb menys residus plàstics i més sostenible.