El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

"Per evangelitzar necessitem persones disposades, convertides i estructures noves"

El pedagog i professor de l'IREL Laureano Sánchez va impartir el passat dilluns 6 de març la conferència 'La renovació de les comunitats cristianes' a uns cinquanta sacerdots de la diòcesi de Lleida a la Casa Sacerdotal.

Sánchez va destacar que la identitat de l'església és l'evangelització. "El repte de l'Església és fer deixebles i per això necessitem persones disposades, convertides i estructures noves", va afirmar. El pedagog va apostar per la corresponsabilitat de la comunitat. "Tots som necessaris però cada un en el seu carisma", a més va assenyalar que "ser corresponsable és més que ser col·laborador". En relació al paper dels sacerdots en aquestes nova estructura eclesial el ponent va aconsellar "una distribució de tasques sense monopolitzar. Ni inhibir ni extralimitar".

"A la comunitat no hi ha rangs, hi ha diversitat de carismes", va afirmar. En aquest sentit, Laureano Sánchez, va recordar les paraules de Sant Pau i va recomanar a les comunitats "acollir-se mútuament, amonestar-se i esperar-se". També va destacar les dificultats per mantenir les comunitats vives, a causa de l'escassa assistència de joves i l'envelliment de la feligresia". Malgrat això, va destacar que" la gent busca vida de comunitat i experiència religiosa". I en aquest sentit, Laureano Sánchez, va explicar que les dues prioritats de les parròquies són "la conversió pastoral i la revisió de les parroquies. Per a això, ha assenyalat que "una condició prèvia és la conversió personal".

Aquesta conversió "comporta penediment, conèixer al Crist, aprendre dels Sants, reflexionar si estem convertits i convertir-se a la misericòrdia de Déu". Per a això, va apostar en paraules del Papa Francisco per "tenir temples amb les portes obertes".

I per renovar les parròquies Laureano Sánchez va aconsellar elaborar un pla en tres passos: constatar que la majoria de la comunitat vol renovar la parròquia, una xerrada d'una persona experta i una reflexió sobre el pla proposat.

En relació al pla va alertar que poden aparèixer resistències i amenaces, que hi ha estils desfasats, cal apostar per les noves tecnologies i cal tenir en compte la història de la comunitat.

Finalment, per elaborar el pla va determinar tres fases: el somni, la selecció de prioritats i la elaboració del pla (determinar els àmbits d'actuació, concretar-los, pensar les metodologies, dissenyar les activitats, preparar els recursos, concretar la temporització i triar qui el porta a terme).