El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

La pedagogia de la tendresa

El passat 27 d’octubre va tenir lloc la lliçó inaugural de l’Escola de l’Esplai de Lleida sota el títol: La pedagogia de la tendresa que va ser impartida per Assumpció Salat, investigadora, psicòloga, docent i experta comunicadora.

En aquest post us proposem algunes de les reflexions que van sortir en la lliçó inaugural i que ens donen pistes per treballar en aquest àmbit.

.Tendresa: una evocació estranyament precisa i desesperadament imprecisa.

. Tendresa s’equipara a una vida ensucrada o a una persona dèbil.

. La tendresa és donació, gratuïtat i generositat.

. La tendresa ens recorda la sensibilitat de que estem fets per estimar-nos, estimar i ser estimats.

. Ser tendre és no renunciar al infant que portem dins.

. La tendresa és un sentiment pur i blanc, que té un origen bo i sincer, i una finalitat dolça i transparent, plena de bones intencions.

. Però què entenem per tendresa ?

. Una virtut, una qualitat que hem de desenvolupar dins nostre per poder-la compartir.

. Ningú pot donar el que no té.

. Per poder viure i conviure amb la tendresa primer cal estimar-nos, L’amor i la tendresa van de bracet. Acceptar-me i estimar-me.

. L’amor es manifesta en moltes qualitats: paciència, respecte, confiança, saviesa, afecte, correspondència….i moltes altres.

. La vida és una escola a la que venim a estimar-nos, estimar , ser feliços i estar en pau, per arribar aquí ens posa reptes d’aprenentatge.

. Educar en l’autoestima és el primer pas cap a la tendresa. Ens cal potenciar les nostres capacitats i confiar en nosaltres mateixos. La confiança és un pas important per estimar-nos.

. Els nostres pensaments són un fre per a créixer amorosament. Ens faran caure moltes vegades. Les paraules  negatives generen actituds que hem de procurar transformar en paraules amoroses i poder fer canvis en el camí de la vida,

. Hi ha la lluita i la resistència a les traves que ens posa la vida, Des de la lluita hi ha vencedors i vençuts En el que lluitem se’ns resistirà i el que acceptem ens durà a la tendresa.

. Canviar els pensaments i acceptar-nos amb amor ens apropa a la saviesa

. Quan una persona s’apropa a la saviesa i arriba a l’amor s’està apropant a Déu.

Gina Blanch

Voluntària Fundació Verge Blanca