La Parròquia de Sant Pere, al cor de la ciutat de Lleida, ha acollit aquest darrer dimecres, 11 de març una triple celebració en un mateix dia. Per un costat, l’aniversari de la beatificació de Francesc Castelló; per un altre, l’inici de les 24 hores de Pregària, que enguany han estat adreçades especialment a l’Església perseguida arreu del món, i en tercer lloc, en coincidir el dia amb la missa mensual de l’Hospitalitat de Lourdes.

Així ho va explicar el delegat diocesà de Litúrgia i Espiritualitat i, alhora, postulador de la causa pro canonització de Francesc Castelló, Mn. Gerard Soler, a una església plena de gom a gom, abans que el bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, comencés la celebració eucarística, que va estar concelebrada per un nodrit grup de mossens, entre qui hi havia els dos vicaris de la diòcesi i, també, dos preveres jesuïtes, arribats de l’Institut Químic de Sarrià. 

Hem de recordar que Francesc Castelló va estudiar la professió en aquest centre, un ofici que ha motivat recentment que els químics brasilers l’hagin triat com a patró.

Abans d’iniciar-se la celebració de l’eucaristia, Mn. Gerard va llegir el decret del bisbe Joan, pel qual anomenava Francesc Castelló copatró dels pessebristes de Lleida, i lliurava el pergamí al president de l’Associació Ilerdenca de Pessebristes, Àngel León.

Mn. Soler va recordar que la missa també era en record de Maria, la germana de Francesc Castelló, recentment traspassada, i de la senyora Anna Solans, membre de la Comissió pro Canonització del beat.

En la seva homilia, el bisbe Joan, recollint el que sempre ens diu el Papa Francesc, va animar els fidels a trencar amb l’esclerosi de viure tancat en un mateix cercle i sortir a l’encontre dels altres, com havia fet el beat Castelló en el seu temps: donar testimoni i, alhora escoltar els altres, per estar disposats a donar respostes com a cristians, va ser el seu missatge.

En acabar l’eucaristia i exposar-se el Santíssim, va començar la vetlla de pregària, que haurien de cloure’s 24 hores després, amb la intervenció de dos testimonis sobre la persecució que pateix l’Església avui.