El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Un llibre recull la història de la parròquia de Santa Maria de Gardeny

La Parròquia de Santa Maria de Gardeny ja té un llibre que recull la seva història i les característiques del seu temple. El llibre, editat per la Universitat de Lleida, és obra de Ximo Company, Clara López i Isidro Puig, amb una supervisió de tot el text per part de Mn. Gerard Soler.

A l'obra s'expliquen els orígens de la parròquia en el segle XIII i la seva fidel continuïtat fins al dia d'avui. Una comunitat viva i plena d'esperança, com explica el seu rector, Mn. Gerard Soler, en el seu pròleg. "Dono gràcies a Déu per poder celebrar junts l'Eucaristia de cada Diumenge i de cada dia". Mn. Gerard també dóna gràcies per "les famílies que he pogut acompanyar en el seu sofriment i en el dol del seu cor per la mort de persones estimades".

En el llibre s'expliquen les obres d'art del seu interior, especialment l'atractiva catequesi en imatges, a través del conjunt de vitralls policroms que l'artista borgenca Carme Benet va fer en 1995. També hi ha, entre moltes més obres, un singular i bellíssim Crist en bronze, modern, de Javier Margarit, obra de 2013.

És un llibre profusament il·lustrat que encomana i desborda optimisme, alegria i esperança. Sobretot perquè a més de narrar amb cura la història i les obres d'art d'aquesta parròquia quasi mil·lenària, se'ns explica la bondat i la raó de ser d'un edifici religiós, cristià, avui, en mig de la nostra ciutat de Lleida. La raó sembla molt clara quan com es diu al llibre "una Parròquia és un espai-oasi de pau, recolliment i silenci, on tots i cadascú de nosaltres podem asserenar els nostres cors i calmar els nostres ànims sovint trasbalsats".

Una parròquia que també és un espai de repòs profund, a la vora del Sagrari (on hi ha la presència real de Jesucrist sagramentat sota l'espècie del pa), i on regalima la bondat, l'amor i la misericòrdia d'un Déu que ens estima i que tothora i en totes les circumstàncies ens escolta, ens parla, ens tonifica, ens conforta i ens regala de franc, un gran amor, una immensa claror i una gran pau interior.

Per això, com expliquen els seus autors, una parròquia és, sobretot, la casa de Déu; un espai obert, acollidor, on tothom és benvingut, on els petits gestos són grans accions, on sempre hi ha una llum que il·lumina el camí en els moments més difícils.