“Al Japó hi ha un gran respecte pel fet religiós, no se’n riuen. Déu no els fa nosa”, explicà el bisbe auxiliar d’Osaka al Japó, el religiós claretià Josep M. Abella el vespre del passat 9 d’octubre en una xerrada que va oferir a la parròquia de Sant Antoni M. Claret de Balàfia, davant un nombrós auditori.

El “bisbe missioner”, tal i com és va presentar a l’inici de la seva intervenció, va néixer a Lleida el 1949 i va rebre l’ordenació episcopal el passat 16 de juliol, a la catedral d’Osaka, on ja ha retornat després d’haver visitat a Lleida a les seves dues germanes i compartit comunitat amb el religiosos claretians.

En la seva intervenció, el bisbe Abella va dir que el cristianisme té una llarga història al Japó, havent arribat el 1540 amb Sant Francesc Xavier, alhora que és una història martirial: “És l’església d’Àsia amb més màrtirs que ha marcat molt el cristianisme al Japó”, digué. Abella va recordar la pel·lícula “Silencio”, dirigida per Martin Scorsese, basada en la repressió dels catòlics japonesos, durant la Revolució Shimabara (1637-1638).

Pel que fa a la realitat de l’església Catòlica al Japó, explicà que en un país amb 126 milions d’habitants, solament hi ha 420.000 catòlics, que representa un 0’4 %: “ la catedral d’Osaka la freqüenten uns 200 cristians. L’únic poder que té a les seves mans una església minoritària, com ho és la catòlica al Japó, és la transparència i la coherència. Nosaltres com a missioners només fem una cosa: Evangelitzar i la nostra missió és ajudar a viure la condició humana i l’Evangeli, ens ajuda a viure-la amb profunditat.

El bisbe Abella es referí a com l’església catòlica del Japó ha de viure enmig d’un marcat pluralisme cultural i religiós: “...que exigeix una forta convicció de la pròpia fe i una apertura i adhesió cordial a la persona de Jesús; amb una opció clara al costat dels marginats i treballar per la Pau, en un societat que ha patit la guerra i que té molt viu el record de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki de la Segona Guerra Mundial”.  El bisbe auxiliar d’Osaka va concloure la seva xerrada convidant a tothom a anar al fons i l’essencial de la fe: “Que és el que arriba al cor de la gent”.

Jordi Curcó.

En el següent enllaç us deixem amb una entrevista a Monsenyor Josep Maria Abella publicada al diari La Mañana.